Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Pilotproject NRK Persoonsdossiers Nationaal Archief

Geplaatst op 05 juni 2023

Het Nationaal Archief is gestart met een pilotproject waarbij bezoekers zelf kopieën in de studiezaal mogen maken van persoonsdossiers uit het NRK-archief Informatiebureau: Persoonsdossiers Europees (2.19.288)

Het NRK-archief Informatiebureau: Persoonsdossiers Europees bevat naoorlogse correspondentie over vermisten uit de Tweede Wereldoorlog. De dossiers worden vaak aangevraagd door nabestaanden van personen over wie de dossiers gaan. Het is een oorlogsarchief met grote maatschappelijke relevantie, vooral voor de nabestaanden.

Oorlogsarchief Nederlandse Rode Kruis (NRK)

In de Tweede Wereldoorlog werd door het Nederlandse Rode Kruis het Informatiebureau opgericht om vermiste Nederlandse burgers op te sporen en daarover informatie te geven. Het gaat onder meer om Joden, Sinti en Roma, verzetsdeelnemers, militairen, geïnterneerden en krijgsgevangenen in Nederlands-Indië en Nederlanders die vanwege de arbeidsinzet in Duitsland moesten werken.

Het archief is in 2018 overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag.

Als uit de pilot blijkt dat de privacy-risico’s beperkt blijven, dan zal het Nationaal Archief kijken of ook andere beperkt openbare archieven voor deze manier van documentverstrekking in aanmerking komen. Alleen bezoekers die toestemming hebben om deze Europese persoonsdossiers te komen bekijken mogen kopieën maken.

Toestemming

Heeft u nog geen toestemming om de persoonsdossiers te bekijken? Doe dan een NRK-aanvraag. Het pilotproject zelf kopieën maken van beperkt openbaar archiefmateriaal loopt in de zomer en het najaar van 2023.

Bezoekadres Nationaal Archief

Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag

Meest recente berichten

Vrijwilligers gezocht Rode Kruis Haaglanden

Vrijwilligheid

21 april 2024

De zeven grondbeginselen van het Rode Kruis Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfd...

Lees meer