Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

Het Bloemencorso door de bril van het Rode Kruis Katwijk

Geplaatst op 26 april 2023

Ieder jaar trekken rond de vijftig met bloemen versierde wagens en voertuigen door de Bollenstreek. Dit Bloemencorso trekt tot wel een miljoen bezoekers die, ergens rond de 42 kilometer tellende route, de fleurige optocht aan zich voorbij zien trekken. Een ongeluk zit met zoveel mensen in een klein hoekje, dus zorgt het Rode Kruis Katwijk voor EHBO-ondersteuning op het traject tussen de start in Noordwijk en het dorp Bennebroek. Dat doen ze met een meldkamer, zeven hulpverleners op de fiets en twee Rode Kruis bussen die meerijden in de stoet. Daarbij krijgen ze hulp van Rode Kruis locatie Leiden. Hoe ziet een dag op zo’n groot evenement eruit?

07:30 uur | Briefing in Katwijk

De vrijwilligers die voor deze inzet zijn aangemeld, verzamelen zich in alle vroegte bij de Rode Kruis locatie in Katwijk. Hier geven de coördinatoren een briefing van de dag die komt. De vrijwilligers worden, zoals bij iedere inzet, verdeeld in teams van twee personen. Iedereen krijgt de benodigde materialen uitgedeeld en de hulpverleners loggen in op hun portofoons. Hiermee staan ze in verbinding met de meldkamer. Als de bikers even later op hun fiets stappen en in colonne door de duinen van Katwijk naar startpunt Noordwijk fietsen, ziet de meldkamer dankzij de trackers hun locatie verschijnen op de kaart.

08.30 uur | De start in Noordwijk

De stoet verzamelt zich voor de start van het Bloemencorso op de boulevard van Noordwijk. In overleg met de organisatie nemen de twee Rode Kruis bussen, de zogenaamde mobiele posten, hun plek in. Eén bus rijdt vooraan in de route, bij de reclamekaravaan. De tweede bus rijdt helemaal achteraan. Daartussen zullen de bikers zich gaan verplaatsen, zodat er altijd een hulpverlener in de buurt is van een eventueel incident. Langzamerhand verzamelen de eerste bezoekers zich ook rond de versierde wagens. Het zonnetje breekt door en de sfeer zit er goed in!

09.30 uur | Pech onderweg

De optocht komt wat moeizaam op gang, omdat er twee keer een wagen onderweg pech krijgt. Dat heeft een flink gat veroorzaakt tussen de mobiele post aan de voorkant en die aan de achterkant. De vrijwilligers en de meldkamer houden elkaar via een WhatsApp-groep op de hoogte van wat er gaande is. Daardoor blijft de verbinding via de portofoons vrij voor eventuele incidentmeldingen. Rond kwart over tien is iedereen weer op pad.

11.00 uur | Op de meldkamer in Voorhout

In het gemeentehuis van Voorhout volgen de vrijwilligers van de meldkamer alles op de voet. De Verbindingsdienst van het Rode Kruis heeft hier een dag eerder alles klaargezet, zodat de inzetleider en centralisten vandaag hun werk kunnen doen. Op de schermen kunnen ze precies zien waar alle hulpverleners zich bevinden. Ook wordt hier het contact met het veiligheidsteam onderhouden, dat in een aangrenzende ruimte een centrale heeft opgebouwd. Het is belangrijk goed samen te werken met de organisatie van het corso, de Regionale Ambulancevoorziening (RAV), de Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) en de verkeersleiding. De Rode Kruis meldkamer kan op verschillende manieren een incident doorkrijgen: via een Rode Kruis hulpverlener, via de ambulancedienst of via de organisatie.

Even voor elven is het rustig. Wat technische issues zijn verholpen en het is nog stil op de portofoons. Dan komt er via de organisatie een melding binnen van een onwelwording bij een bushalte in Noordwijk. De vier vrijwilligers op de meldkamer schieten direct in de actiemodus. Het dichtstbijzijnde bike-team wordt opgeroepen naar de plek te gaan en eerste hulp te verlenen.

Bijna gelijktijdig komt er een tweede melding binnen van een val met een hoofdwond. Razendsnel wordt er geschakeld met de vrijwilligers ter plaatse. Zij stellen vast hoe het letsel er precies uitziet en of zij de slachtoffers kunnen helpen of niet. In beide gevallen blijkt de RAV ingeschakeld te moeten worden. De ambulancedienst is ook met bikers aanwezig op de route en dus snel ter plaatse. De meldkamer houdt contact met zowel de Rode Kruis vrijwilligers als de RAV, totdat beide slachtoffers zijn overgedragen.

13.00 uur | Lunch in Sassenheim

Ondanks de vele mensen langs de route, verloopt de ochtend verder zonder problemen. De hele stoet houdt stil in Sassenheim, waar voor iedereen die betrokken is bij het corso een lunch klaarstaat. De wagens blijven ondertussen stilstaan op straat, dus voor bezoekers is het de perfecte kans alles van dichtbij te bekijken.

De vrijwilligers ontmoeten elkaar bij de lunch en wisselen de ervaringen van de ochtend met elkaar uit. Ook wordt er vooruitgekeken naar de middag. De meldkamer heeft doorgegeven dat er mogelijk slecht weer op komst is en dus opgeroepen voldoende isolatiedekens mee te dragen voor eventuele onderkoelingen. Ook worden er nog wat laatste technische issues opgelost. De Verbindingsdienst heeft een dag eerder een extra steunzender opgebouwd in Sassenheim, waar de vrijwilligers gebruik van kunnen maken door hun portofoon opnieuw in te stellen.

15.00 uur | Een regenachtig Lisse

Direct na de lunch komt inderdaad de regen. Het bike-team dat voorop rijdt, besluit voor de stoet uit te fietsen naar Lisse, om de vele mensen die in de kou staan te wachten in de gaten te kunnen houden. Lisse is één van de drukste en ook smalste plekken op de route van het corso.
Elders op de route moet een kindje van nog geen twee jaar overgeven. Het achterste bike-team is er snel bij en kan de grootouders van advies voorzien. Hier hoeft gelukkig geen ambulancedienst aan te pas te komen.

16.00 uur | Drukte bij de Keukenhof

Ook de Keukenhof is een drukke plek. Hier worden heel veel internationale bezoekers naartoe gebracht met touringcars. Op dit stuk van de route staan ze achter dranghekken opgesteld, waardoor de stoet minder te maken heeft met mensen die onverwacht oversteken. Op een grote rotonde houden de betrokken hulpdiensten overzicht en contact met elkaar.

19.00 uur | Dineren in de Linnaeushof

Na een lange dag komt het corso aan in Bennebroek. Dit is niet het eindpunt van de route, maar wel de laatste stop voor onze vrijwilligers. Vanaf hier wordt het stokje overgedragen aan het Rode Kruis Kennemerland, die tot het eindpunt in Haarlem meerijden. Iedereen kan hier genieten van een welverdiende warme maaltijd.

Gelukkig was het aantal incidenten bij deze editie van het Bloemencorso beperkt. Toch hebben onze bikers belangrijke eerst hulp kunnen verlenen. Superbedankt aan hen én alle andere vrijwilligers van logistiek, verbindingsdienst, coördinatie en de mobiele posten. Tot volgend jaar!

Evenementenhulp is maar een deel van de hulpverlening die het Rode Kruis doet in Hollands Midden. Wil je weten wat we nog meer doen?

Meest recente berichten