Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

Start Zoekteams Ready2Help in Hollands Midden

Geplaatst op 27 maart 2024

Op meerdere plaatsen in het land is al gestart met de zoekteams van Ready2Help die de Politie helpen zoeken bij urgente vermissingen. Ook in district Hollands Midden starten we deze vorm van hulpverlening op.

De politie gaat de zoekteams van het Rode Kruis voortaan ook in Politieregio Haaglanden inzetten om te helpen met zoekacties naar vermiste personen. Deze teams worden getraind om gericht te zoeken zonder dat zij belangrijke sporen of eventueel bewijsmateriaal vernietigen. De afgelopen jaren was al een dergelijk team van de noodhulporganisatie actief in andere districten. Dit blijkt goed te werken en daarom zetten de Nationale Politie en het Rode Kruis deze teams nu in het hele land op.   

Vrijwilligers van Ready2Help zullen op korte termijn een uitnodiging krijgen om zich ook aan te melden voor deze vorm van hulpverlening in hun eigen omgeving. Het is belangrijk dat een zoekactie snel van start gaat om de kans van slagen te vergroten. De familie maakt zich vaak zorgen, dus ook daarom is het belangrijk om snel te handelen. We verwachten dat we aan het begin van de zomer deze zoekteams volledig operationeel hebben.

Door de inzet van de zogenoemde Rode Kruis Ready2Help-zoekteams wordt er bij een vermissing van een persoon snel een groep vrijwilligers gemobiliseerd die samen met de politie één of meerdere gebieden kunnen doorzoeken. De noodhulporganisatie en de politie roepen 5 tot 10 burgerhulpverleners per keer op. Deze vrijwilligers kunnen in hun eigen wijk of gemeente mee helpen zoeken naar bijvoorbeeld vermiste jonge kinderen of dementerende ouderen. De politie heeft hierdoor extra ogen en oren om snel een eerste zoekslag te slaan naar de vermiste persoon.  

Goede coördinatie en een snelle start van de zoektocht na de melding verhogen de kans op het (sneller) terugvinden van een vermist persoon. Dit gebeurt altijd onder leiding van de politie. Mensen die deelnemen aan zoekteams krijgen een speciale training om de politie zo goed mogelijk te ondersteunen, maar ook omdat de zoektocht een emotionele impact kan hebben op de vrijwilligers zelf. Ook leren zij hoe je zoekt zonder belangrijke sporen uit te wissen.  

Over burgerhulpnetwerk Ready2Help  

Voor incidentele, grote inzetten als een dreigende dijkdoorbraak heeft het Rode Kruis in 2014 het burgerhulpnetwerk Ready2Help in het leven geroepen. Dit netwerk bestaat inmiddels uit ongeveer 100.000 mensen en is sinds de oprichting honderden keren ingezet. Deze mensen hebben zich aangemeld om, wanneer dit nodig is, in hun directe omgeving praktische hulp te kunnen verlenen tijdens een noodsituatie. Na een succesvolle eerste pilot in Rotterdam zijn in 2016 de Ready2Help zoekteams hieraan toegevoegd: een variant waarbij het Rode Kruis de politie ondersteunt.  Je kan je hier aanmelden als Ready2Helper.

Meest recente berichten