Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

De vrijwilligers van Hollands Midden: hulpverlener Marja

Geplaatst op 18 april 2023

Het werk van het Rode Kruis is totaal onmogelijk zonder de inspanningen van heel veel vrijwilligers. District Hollands Midden telt iets minder dan 500 vrijwilligers, die enthousiast samenwerken om alle hulpverlening tot een succes te brengen. Wie zijn deze mensen? Wat beweegt hen zich in te zetten voor het Rode Kruis? Vrijwilliger Marja vertelt over de verschillende taken die ze uitvoert, hoe ze op plekken komt die voor anderen onbereikbaar zijn en het belang van op elkaar vertrouwen.

Vrijwilligerspaspoort

Naam: Marja van der Bent
Leeftijd: 60
Woonplaats: Katwijk
Vrijwilliger sinds: oktober 2013
Aangesloten bij locatie: Katwijk
Functie(s) bij Rode Kruis: Evenementen Eerstehulpverlener, Noodhulpteam, Bevolkingszorg, Teamleider, Instructrice Jeugd-EHBO, Beheerder Kleding

Hoe kwam je tien jaar geleden terecht bij het Rode Kruis?

Ik werkte bij een bank, maar verloor deze baan tijdens een reorganisatie. Ik wilde iets nuttigs doen met mijn vrije tijd en besloot op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk. Bij de bank was ik bedrijfshulpverlener, waardoor ik al in het bezit was van een EHBO-diploma. Om hier gebruik van te blijven maken, leek de stap naar het Rode Kruis logisch. Ik stuurde een mailtje naar het Rode Kruis in Katwijk en werd direct uitgenodigd om een keertje mee te lopen.
Bij de eerste kennismaking voelde ik me meteen thuis. Ik mocht meekijken tijdens een inzet op de KatwijkBinse feestweek. Ik kreeg een wit hesje aan met ‘stagiair’ op de rug en liep met de EHBO-hulpverleners door de grote feesttent. Ik was meteen verkocht en heb me aangemeld als vrijwilliger.

Wat vind je zo leuk aan het werk als hulpverlener bij evenementen?

Allereerst natuurlijk het helpen van mensen. Vroeger zei mijn zus al tegen mij: “Jij raapt ook iedereen van straat op”. Ik vind het leuk dat als iemand iets heeft, ik hem gerust kan stellen en verder kan helpen. Dat iemand daarna weer rustig op weg kan. Dat verzorgende zit in mij.
Daarnaast kom je ook op fantastische plekken. Het is zo divers. Je kijkt achter de schermen bij festivals, sportevenementen, politietrainingen en mag komen waar andere mensen niet komen. Dat is toch ook wel heel bijzonder.

Je hebt binnen 10 jaar al behoorlijk wat functies op je naam staan. Hoe is dat ontstaan?

In mijn eerste jaren als vrijwilliger ben ik steeds verder doorgegroeid als evenementenhulpverlener. Daarvoor heb ik verschillende opleidingen en cursussen van het Rode Kruis gevolgd. Ik heb de opleiding tot Evenementen Eerstehulpverlener gehaald, ben een tijdje biker (hulpverlener op de fiets) geweest en heb de verdieping voor alcohol- en drugsslachtoffers gedaan.
In 2018 heb ik me aangemeld voor het Noodhulpteam. Dat is een groep vrijwilligers die altijd standby staat om in actie te komen wanneer er grote ongelukken of rampen plaatsvinden in de regio of daarbuiten. Dit is een belangrijke rol van het Rode Kruis, waar we in de evenementenhulp steeds weer voor oefenen.
In de laatste jaren heb ik ook nog aanvullende cursussen gevolgd voor Teamleider. Dat betekent dat ik, wanneer het nodig is, groepen vrijwilligers kan aansturen tijdens een inzet.

Maak je vaak heftige dingen mee?

Om heel eerlijk te zijn: je oefent zo vaak, dat je niet snel meer van iets opkijkt. Natuurlijk gebeurt er van alles, maar ik raak niet gemakkelijk van slag. Je bent gewoon goed voorbereid op de heftige dingen die je ziet, zoals ongelukken met veel bloed of mensen die helemaal van de wereld zijn door drank of drugs. Zeker zolang ik aan het werk ben, zit ik in de modus van rustig de goede hulp verlenen. Pas achteraf realiseer ik me dan, dat het eigenlijk best heftig was.
Het helpt daarbij wel dat de samenwerking tussen vrijwilligers zo relaxed is. Je weet dat al je collega’s op dezelfde manier zijn opgeleid en op dezelfde manier denken. Ik draai regelmatig inzetten waarbij ik werk met vrijwilligers van buiten Katwijk of buiten district Hollands Midden. In 97% van de gevallen heb ik het volle vertrouwen in de persoon met wie ik dan aan de slag moet. Dat maakt ook dat je je werk zonder stress en spanning kunt uitvoeren.

Je bent ook nog instructrice Jeugd-EHBO en beheerder van de kleding in Katwijk. Hoe ziet dat eruit?

Samen met een collega-vrijwilliger uit Katwijk geef ik EHBO-les op basisscholen. We leren de kinderen in een serie van wekelijkse lessen bijvoorbeeld verbanden aan te leggen, iemand in de stabiele zijligging te leggen en binnenkort ook wat ze moeten doen als iemand stikt. De kinderen uit groep 8 kunnen daarmee een Jeugd-EHBO certificaat halen. Ik ben tijdens die lessen niet echt van het verhaal doen, maar wel van het oefenen met de kinderen. Vooral met degenen die wat extra hulp nodig hebben.

Daarnaast zorg ik ook voor de kleding van alle Rode Kruis vrijwilligers in Katwijk. Ik zorg dat nieuwe vrijwilligers kleding krijgen of bestaande vrijwilligers iets kunnen vervangen als het nodig is. We hebben zelf een kleine voorraad kleding, maar ik kan ook de voorraden van de regio inzien. Ik houd bij welke vrijwilliger kleding heeft gekregen, zodat er niet per ongeluk iets verdwijnt. Niet iedereen mag namelijk zomaar kleding met het beschermde Rode Kruis embleem dragen.

Je hebt veel verschillende functies en taken bij het Rode Kruis. Vind je ook wel eens iets niet leuk?

Ja, absoluut. Ik heb wel eens werkzaamheden opgepakt waar ik helemaal niet geschikt voor was. Of wat echt niet bij me paste. Zo was ik een tijdje coördinator van de opleidingen, maar dat was duidelijk niet mijn ding. Het voordeel van vrijwilliger zijn, is dat je dan ook gemakkelijk weer zegt dat je wilt stoppen.

Heb je nog ambities binnen het Rode Kruis?

Nee, ik heb in de afgelopen tien jaar veel dingen geprobeerd en ik weet dat wat ik nu doe, de dingen zijn die echt bij me passen. Er is trouwens ook geen tijd voor extra taken. Ik doe het vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis naast mijn baan van 32 uur in de week bij Gemeente Katwijk. Daarnaast ben ik ook nog een dagdeel in de week vrijwilliger bij het dierenasiel in Leiden én ik wil goed zorgen voor mijn eigen hond thuis. Ik heb een tijd overal ‘ja’ op gezegd, maar dat doe ik niet meer. Ik ben blij met de werkzaamheden zoals ze nu zijn.

Wat zou je aan een nieuwe vrijwilliger willen meegeven als tip of advies?

Probeer het gewoon. Vraag of je een keer mag meedraaien en dan zie je vanzelf hoe leuk het is!

Meest recente berichten