Iedere Rode Kruis vrijwilliger is gekoppeld aan een bepaalde locatie, maar dat betekent niet dat ze nooit een uitstapje maken naar een andere plek. Zo helpen de vrijwilligers van onze vijf locaties Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Gouda, Katwijk en Leiden, regelmatig bij elkaar. En soms gaan ze aan de slag in een vlakbij gelegen district. Voor hele grote evenementen gaan ze zelfs wel eens naar de andere kant van het land. Denk maar aan de Zwarte Cross of de Nijmeegse Vierdaagse. Zo kom je op allerlei bijzondere plekken en ontmoet je collega’s uit het hele land. Vrijwilliger Erik-Jan Zweers uit Alphen aan den Rijn is een goed voorbeeld van een vrijwilliger die je op allerlei plekken in Nederland tegen het lijf kunt lopen.
Al 17 jaar actief
In 2005 sloot Erik-Jan zich aan als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Het was het begin van een zeer indrukwekkende lijst van functies en activiteiten. In de afgelopen 17 jaar is hij zowel in zijn geboorteplaats Leiden als in zijn woonplaats Alphen aan den Rijn op heel veel vlakken actief geweest. Hij is evenementenhulpverlener, maar ook EHBO-instructeur en noodhulpverlener. Hij is onderdeel van het team Begeleid Vervoer, is praktijkbegeleider voor nieuwe vrijwilligers, workshopleider én ondersteunt de medische dienst.
Als je door het overzicht van inzetten bladert, zie je dat Erik-Jan verder kijkt dan alleen Alphen aan den Rijn. Hij is door heel het district én daarbuiten te vinden om zijn werk voor het Rode Kruis te doen. Eén van de plekken waar hij graag in actie komt is de Sneekweek in Friesland. Voor de rubriek Portretten van de HENRY+, het magazine van het Rode Kruis, vertelde hij onlangs waarom hij het juist daar zo fijn vindt.
Zeilen in Friesland
“In de vakantie zeilde ik vroeger vaak met mijn gezin naar Friesland op mijn eigen jachtje. We verbleven dan op de Watersportcamping in Sneek. Naast deze boottochtjes zaten we ook in het publiek bij verschillende wedstrijden. Het was eigenlijk een toevalstreffer dat mijn eerste inzet voor het Rode Kruis bij een zeilwedstrijd was. Samen met mijn zoon Jelle – ook Rode Kruis-vrijwilliger – was ik op het Starteiland en we zagen dat de collega’s handen tekort kwamen. Bij de post vroegen we of we konden helpen. Onze hulp werd dankbaar aanvaard. Aan het eind van de dag kwam de coördinator met de vraag: ‘Hebben jullie misschien vaker tijd?’ Jelle en ik hebben nu al meerdere jaren achter elkaar inzetten gedraaid tijdens de Sneekweek.
Hulpverlenen tijdens Sneekweek
Het vrijwilligerswerk bij de Sneekweek is erg gevarieerd. Overdag behandelen we vaak wedstrijdzeilers en in de avonden zijn we er om de – soms net iets te hard – feestende mensen op te vangen als ze EHBO nodig hebben. Wat de inzet tijdens de Sneekweek mooi maakt, is dat het een meerdaags evenement is. Daardoor zie je de mensen die je geholpen hebt herstellen. Normaal gesproken behandel je iemand en hoor je daarna zelden nog iets. Als ik bij de Sneekweek iemand na een paar dagen terugzie met bijvoorbeeld een herstelde wond dan geeft me dat het gevoel dat ik echt iets voor diegene kon betekenen. Dat maakt me trots en dankbaar.
Bezige bij
De passie voor varen is al op jonge leeftijd ontstaan. Als klein jochie las ik veel spannende boeken over de zeevaart. Dat romantische beeld van de zeemansverhalen zorgde ervoor dat ik bij de waterscouting ging. Later meldde ik me aan bij de Hogere Zeevaartschool. De liefde voor varen heb ik altijd behouden. Naast EHBO op evenementen verleen ik ook logistieke ondersteuning bij de Medische Dienst van het Rode Kruis, maak ik deel uit van het noodhulpteam Hollands Midden en geef ik EHBO-lessen voor Rode Kruis en Reddingsbrigades. Bij evenementen zie ik soms één van mijn leerlingen op de EHBO-post; ik geef les op een school. Ze herkennen mij in eerste instantie vaak niet. Pas als ik vertel dat ik docent ben valt het kwartje. Op allerlei momenten in mijn leven komen de verschillende werelden waarin ik actief ben samen.”
Lijkt het je ook leuk als hulpverlener aan de slag te gaan voor het Rode Kruis? Meld je dan nu aan!