Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

Wat zou jij doen? Rode Kruis gastlessen zetten jong en oud aan het denken over hulpbereidheid.

Geplaatst op 14 december 2023

Wat doe jij als je ziet dat iemand hulp nodig heeft? Kom je in actie of loop je het liefst snel door? Het Nederlandse Rode Kruis helpt waar nodig, maar wil ook mensen leren wat ze zelf kunnen doen in een noodsituatie. Daarom geven we cursussen over bijvoorbeeld EHBO en reanimatie, maar doen we ook aan voorlichting. We bezoeken scholen, verenigingen en andere organisaties om mensen bewust te maken van het belang in actie te komen wanneer er een ongeluk gebeurt. Want iedereen van jong tot oud kan hulp bieden.

Educatie in Hollands Midden

Het Rode Kruis bezoekt leerlingen en studenten van allerlei leeftijden met een uitgebreid lesaanbod. Dat begint al bij groep drie van de basisschool en loopt door tot het hoger onderwijs. Voor iedere leeftijdscategorie is er een bijpassend programma waarin zelfredzaamheid, hulpbereidheid en bewustwording centraal staan. In Hollands Midden is deze voorlichting in handen van een groep enthousiaste vrijwilligers. Dit team Educatie wordt ingezet in de totale regio van de Duin- en Bollenstreek, Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Bodegraven-Reeuwijk en de Krimpenerwaard.

Match tussen vraag en aanbod

Vrijwilliger José Koonings is coördinator van de gastlessen in Hollands Midden. “Ik verwerk de aanvragen die binnenkomen van scholen. Ik neem contact op met de school en bespreek de wensen en behoeftes. Samen met onze projectleider Educatie, Henk Roeters, kijk ik welke onderdelen van ons lesprogramma het beste passen bij de aanvraag.” In sommige gevallen wordt een programma op maat gemaakt. Voor gastlessen in het speciaal onderwijs bijvoorbeeld. “Onlangs was er een aanvraag van een school voor kinderen met gedragsproblematiek. In overleg met de school en onderwijskundigen van het Rode Kruis hebben we daar een aangepaste les voor gemaakt.”

Overal pleisters

Zelf staat José ook voor de klas. “Ik vind het leuk om de praktijk van de gastlessen te combineren met de organisatorische kant. Het is zo leuk als de kinderen zichzelf helemaal volplakken met pleisters. Met wat oudere kinderen doen we ook rollenspelen. Dan is er iemand het slachtoffer en moet de ander 112 bellen. Het is prachtig te zien hoe ze vaak onzeker beginnen, maar aan het eind van de les aangeven best te durven helpen als er iets gebeurt.”

Team Educatie geeft gastlessen op scholen voor alle leeftijden in Hollands Midden

Discussie

Op middelbare scholen draait het minder om EHBO-vaardigheden, maar meer om hulpbereidheid. Het Rode Kruis ontwikkelde de Hero of Humanity Game, waarin  leerlingen met lastige situaties worden geconfronteerd. Wat zou je doen als er een bom ontploft naast je school? Of wat als een schutter op jouw school het vuur opent? Bij deze dilemma’s draait het echt om bewustwording en discussie. Jongeren leren hier dat de antwoorden niet altijd zwart-wit zijn en de meningen over de juiste aanpak flink kunnen verschillen. Ook komt aan bod of bijvoorbeeld geslacht, geloof, huidskleur of eigen ervaringen een rol spelen bij de keuzes die ze maken.

Hulp gezocht!

Steeds meer scholen vinden hun weg naar het Rode Kruis lesprogramma. Daarom zijn we in Hollands Midden op zoek naar nieuwe educatievrijwilligers. “We zoeken specifiek naar vrijwilligers die tijdens schooltijden beschikbaar zijn,” vertelt José. “Je hoeft geen ervaring te hebben met lesgeven. Je krijgt van tevoren een cursus van het Rode Kruis om je klaar te stomen. Je leert in deze cursus over het Rode Kruis, maar ook didactische vaardigheden. Hoe benader je kinderen, hoe ga je om met raddraaiers? Je staat er overigens nooit alleen voor, want een gastles wordt altijd door twee vrijwilligers gegeven. Het is wel belangrijk dat je een EHBO diploma hebt. Dat kun je als vrijwilliger van het Rode Kruis gratis halen.”

Kun jij wat tijd missen en vind je het leuk het Rode Kruis naar de scholen in Hollands Midden te brengen? Lees dan de vacature voor Vrijwilliger Educatie. Voor onderwijsinstellingen staat alle informatie over het lesaanbod online. Wil je een aanvraag doen voor een gastles op jouw school of bij jouw vereniging in Hollands Midden? Stuur een e-mail naar educatie.hollandsmidden@rodekruis.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Meest recente berichten