Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

Struinen over de unieke Rode Kruis rommelmarkt in Voorschoten

Geplaatst op 11 april 2023

In een wijk van Voorschoten, verstopt naast het cultureel centrum, openen zeven Rode Kruis vrijwilligers iedere vrijdagochtend de deuren van de Rode Kruis rommelmarkt. Samen verwelkomen ze iedereen die iets komt brengen of kopen. Vintage, tweedehands, retro, brocante, curiosa, hoe je het ook noemt: het is hip, duurzaam en de opbrengst gaat naar het Rode Kruis!

Het Rode Kruis kan bestaan dankzij fondsen, subsidies en natuurlijk de giften van particulieren. Een hele leuke manier om het Rode Kruis te steunen is door een bezoekje te brengen aan de rommelmarkt in Voorschoten. Dit is de enige Rode Kruis tweedehandswinkel van Nederland, die dankzij de inzet van zeven enthousiaste vrijwilligers iedere week veel bezoekers trekt. Het is een onderdeel van de Rode Kruis locatie Leiden waar we erg trots op zijn!

Een rommelmarkt vol verrassingen

Als je de winkel binnenstapt, kom je eerst in een pijpenla met grote ramen aan weerszijden. Door de grote hoeveelheid koopwaar die is uitgestald, valt het niet direct op dat dit eigenlijk de gang van het gebouw is. Heel even vraag je je af of dit alles is. Maar als je langs alle elektronica, LP’s en DVD’s loopt, blijkt dat het nog maar het begin is. Om de hoek opent zich ineens een ruimte, waar nog heel veel meer te ontdekken is. Smalle paadjes leiden je van de ene (supergoedkope) verrassing naar de andere.

Van garagebox naar gymzaaltje

Ruim 30 jaar geleden is deze rommelmarkt begonnen bij een garagebox aan de Professor Einsteinlaan in Voorschoten. Een mooie, centrale plek, waar altijd veel mensen langsliepen. Vanuit de garagebox werden de spullen iedere week naar buiten gesjouwd, vertelt Hellen, die als coördinator inmiddels meer dan tien jaar betrokken is bij de rommelmarkt. Grote meubels moesten ze wel binnen een dag verkopen, maar dat was geen enkel probleem. “Je ziet toch dat gewone mensen het ook nodig hebben.”

In 2019 verhuisde de rommelmarkt naar de huidige locatie. In het voormalige gymzaaltje aan de Prinses Marijkelaan kunnen ze de grote huisraad, zoals stoelen, tafels, grote televisies en oude computers helaas niet meer kwijt. Het is een knelpunt dat door alle vrijwilligers benoemd wordt. Zoals vrijwilliger Jeannette het zegt: “Het is zonde dat we niet meer ruimte hebben. Schrijf maar met dikke letters: We willen meer plek.”

Gezelligheid en sociale contacten

De rommelmarkt wil geld inzamelen voor het Rode Kruis, maar is zeker ook belangrijk op het sociale en maatschappelijke vlak. De vrijwilligers kennen elkaar vaak al jaren en duidelijk is dat zij onderling een goede band hebben. Af en toe komen ze bij elkaar om gezellig koffie te drinken. Hetzelfde geldt voor het contact met de klanten. Sommigen kijken helemaal uit naar de vrijdag. Die komen niet alleen om te shoppen, maar ook voor de gezelligheid en om een praatje te maken.

Dat praatje komt vanzelf, want om te weten hoeveel iets kost en om het af te rekenen, spreek je de dichtstbijzijnde medewerker van de winkel aan. In deze winkel wordt geen ruimte verspild aan een kassa. Vergeet daarom niet om contant geld mee te nemen bij een bezoekje, want met een pinpas kom je hier niet ver.

Goede spullen voor een habbekrats

Iedere afdeling van de winkel wordt overzien door een vrijwilliger. Anna houdt zich voornamelijk bezig met het serviesgoed en Pim regelt de verkoop van allerlei elektronica. Hameed sorteert alles wat ingeleverd wordt en zorgt ervoor dat het op de juiste plek terecht komt. Dat doet hij inmiddels al meer dan twintig jaar.

Jeannette, die al een jaar of acht meeloopt, ontfermt zich over de wat luxere huisraad. Ze vertelt dat haar planken soms gevuld worden door goederen die nabestaanden komen brengen. Ze wijst naar een setje tere glaasjes. “Ze komen uit de periode 1910 – 1920. Dat er nog zes van over zijn is ongelooflijk.” Nog ongelooflijker zijn de prijzen die we hier zien. Veel spulletjes zijn één of twee euro. Soms, zoals bij de glaasjes, een uitschieter naar zeven euro.

Leo, de man van de boeken, zegt: “Het moet het geld wel waard zijn.” Hij werkt al meer dan twintig jaar voor deze rommelmarkt. Alle categorieën zijn er in zijn boekenhoek te vinden. “Alleen wetenschappelijke boeken hebben we niet”. Van vaste klanten weet hij waarnaar zij op zoek zijn. Zo heeft hij net een boek over kruiden klaargelegd voor een vaste bezoeker. Leo helpt graag alle mensen die op zoek zijn naar een goed boek, want hij weet precies welke boeken er allemaal zijn. “Dat onthoud ik wel”.

Lever je oude kleding in!

Bij de kleding, de spelletjes en de puzzels vinden we Joke, die al 18 jaar vrijwilliger is bij de rommelmarkt. “Het zou geweldig zijn als we meer kleding konden krijgen om te verkopen. Er is altijd veel vraag naar, maar mensen brengen hun tweedehands kledingstukken vaak naar andere plekken. Jammer, want veel van de bezoekers hopen iedere week op nieuwe voorraad.” Heb jij dus nog ongedragen kleding in jouw kast? Breng het op vrijdagochtend naar Voorschoten!

Niet weggooien

Met de beperkte ruimte die de winkel heeft, is het een kunst om de balans te vinden tussen wat wordt binnengebracht en wat wordt verkocht. Wat als er voor bepaalde spullen na een tijdje nog altijd geen kopers zijn? Hellen houdt niet van weggooien, dus zet ze zich onvermoeibaar in om nieuwe bestemmingen te vinden. Spellen en puzzels die niet verkocht worden, brengt ze naar de weggeefwinkel aan de Middelstegracht in Leiden. Voor bijvoorbeeld onverkocht textiel en metalen zoekt ze inzamelende partijen, zodat het toch nog iets oplevert.

Praktische info

De deuren van de Rode Kruis Rommelmarkt in Voorschoten staan ook voor jou open! Iedere vrijdag tussen 09.00 en 13.00uur ben je welkom. Kom je spullen brengen? Kom dan tussen 09.00 en 12.30uur.

Het adres is: Prinses Marijkelaan 4 in Voorschoten (achter het Cultureel Centrum).

Meest recente berichten