Zuid-Limburg
Word vrijwilliger Doneer

Haal het Rode Kruis in de klas

Het Rode Kruis Zuid-Limburg verzorgt gastlessen en voorlichtingen op scholen. We behandelen diverse thema’s zoals eerste hulp, hulpbereidheid, noodhulp, natuurrampen, maar ook oorlogen en bijbehorende regels. Samen vergroten we de zelfredzaamheid, hulpbereidheid en bewustwording van noden in de wereld bij jouw leerlingen en studenten.

Wij bieden de volgende gastlessen en cursussen voor het onderwijs:

  • Regels in tijden van oorlog                                         Vo, mbo, hbo en wo
  • EHBO cursussen                                                        Vo, vso, mbo, hbo en wo

Regels in tijden van oorlog

Respect voor de menselijke waardigheid in de meest onmenselijke omstandigheden. Dat is de kern van zowel het humanitair oorlogsrecht (HOR) als het Rode Kruis. Dit is niet toevallig. Het Rode Kruis is ontstaan in dezelfde periode en vanuit hetzelfde gedachtegoed als de Verdragen van Genève.

Het humanitair oorlogsrecht gaat over oorlogvoering en bestaat uit diverse regels. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict om zo menselijk lijden te voorkomen. De regels zijn gemaakt om de mensen te beschermen die niet meevechten of kunnen vechten in het conflict.

HOR gastles

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? De HOR-voorlichters van het Rode Kruis Zuid-Limburg komen graag langs bij jou in de klas (vanaf voortgezet onderwijs) of vereniging om een gastles te geven.

EHBO cursus – vanaf 12 jaar

Jaarlijks komen 140.000 jongeren (0-18 jaar) terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis. Voor jongeren die leren hoe ze eerste hulp moeten verlenen, komt dat niet alleen nu maar ook later op de werkvloer van pas. Met name voor jongeren die in de sectoren zorg en de bouw terechtkomen, geldt een verhoogd risico op ongevallen. In veel sectoren is bovendien een EHBO-certificaat verplicht. We organiseren EHBO-cursussen op maat. We komen langs voor een klassikale cursussen in combinatie met een online voorbereiding die jullie zelf al kunnen doen.

Spreekt één van deze Rode Kruis onderwerpen je aan? We komen graag langs!

Meest recente berichten

rode kruis vrijwilliger helpt oudere mevrouw

Goed Voorbereid

28 april 2021

Wees voorbereid op kleine of grote noodsituaties Kun je jezelf minder goed redden of heb je niemand ...

Lees meer

Zalenverhuur

28 januari 2021

Rode Kruis Maastricht, Meerssen, Mergelland is gevestigd aan de Cortenstraat, op loopafstand van een...

Lees meer