Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Hardlopen en hulpverlenen: Zevenheuvelenloop van Nijmegen

Geplaatst op 17 januari 2024

Op 19 november 2023 vond in Nijmegen weer de Zevenheuvelenloop plaats. Een tweedaags evenement met internationale erkenning als snelste hardloopwedstrijd ter wereld. En daar komen grote namen uit de hardloopwereld op af!

Het Rode Kruis heeft al enkele jaren de verantwoordelijkheid voor de EHBO-diensten tijdens dit evenement en is aanwezig met vrijwilligers uit het hele land. Op zondag waren er zo’n 50 actieve vrijwilligers betrokken bij de EHBO, logistiek en communicatie. Er is nauw samengewerkt met de Stichting Zevenheuvelenloop, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en Event Medical Services (EMS).

Het organiseren van de Rode Kruis aanwezigheid tijdens dit evenement is een ware uitdaging en daarom zijn er twee coördinatoren evenementenhulpverlening vanuit Nijmegen betrokken om alles in goede banen te leiden. In de voorbereiding vinden regelmatig besprekingen plaats met de ketenpartners om alles grondig voor te bereiden.

De Stichting Zevenheuvelenloop zorgt voor een EHBO-post nabij de start en finish, bestaande uit drie grote tenten die met elkaar zijn verbonden. Het logistieke team van locatie Nijmegen realiseert in die ruimten drie compartimenten: één voor eenvoudige behandelingen, zoals zelfhulpcontacten en koeling van gewrichten, een tweede voor liggende behandelingen op BLS*)-niveau, en het derde compartiment wordt beheerd door EMS voor behandelingen op ALS*)-niveau.

Vroege start
Op zondag begon de dag vroeg voor de coördinatoren. Eerst overleg met de samenwerkingspartners, waarbij bijzonderheden werden doorgesproken. Vervolgens ontvangst en bijpraten van de vrijwilligers door de coördinatoren, waarna het evenement van start kon gaan. Er waren vier teams aanwezig, waaronder een brancardteam van vier personen, zes bikers en zestien hulpverleners op stadsfietsen die langs het parcours werden gepositioneerd. Daarnaast waren er twaalf hulpverleners aanwezig op de hoofdpost en in het start- en finishgebied.

De Zevenheuvelenloop verliep soepel, er werd zelfs een wereldrecord gevestigd, ondanks het soms ongunstige weer met forse regenbuien. Na afloop is alles geëvalueerd in samenwerking met de vrijwilligers en samenwerkingspartners, zodat we continu kunnen groeien in onze evenementenhulpverlening.

*) Basic Life Support en Advanced Life Support

foto: Tobias van Essen

Meest recente berichten

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer

Contactcirkels zorgen voor een dagelijks praatje

23 mei 2024

De contactcirkel biedt ruimte voor een praatje en zorgt elke dag even voor contact met zowel degene die jou belt als degene die jij vervolgens belt. Dat voelt vertrouwd en zorgt voor sociale controle. Het is fijn om elke dag iemand te spreken.

Lees meer