Warmte in de koudste kilometers: hulpverlening tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn
In het weekend van 2-4 februari 2024 ging de 49e editie van de Midwinter Marathon van Apeldoorn van start met een recordaantal deelnemers. Het was weer een groot succes met 16.408 deelnemers uit maar liefst 18 verschillende landen. Er is een ongelooflijk trouwe club vrijwilligers die er elk jaar weer voor zorgen dat het evenement kan plaatsvinden. De Midwinter Marathon is één van de grootste hardloopevenementen van het land en de inzet van onze vrijwilligers wordt daarom ook extra gewaardeerd.
De organisatie van de hulpverlening vanuit het Rode Kruis begint al vroeg in het najaar. Er komen mensen uit het hele land bijeen om het evenement te ondersteunen en de marathon is ook een mooi begin van het evenementen seizoen. Aldert Nagel vertelt over de organisatie van de medische post. Deze staat achter de start/finish zodat de hulpverlening gelijk ingezet kan worden voor deelnemers die van het parcours komen. Binnen het Rode Kruis moeten alle hulpverleners gecertificeerd zijn en dit wordt altijd voorafgaand aan het evenement gecheckt. Bovendien boden we de maandag voor de start van de marathon een opfriscursus aan voor de vrijwilligers die hier behoefte aan hadden.
In totaal waren er 15 posten aanwezig op het evenement. Mensen die hulpverlening nodig waren konden zo snel mogelijk naar de medische post gebracht worden. Niet alleen deelnemers, maar ook andere vrijwilligers en supporters konden gebruik maken van de medische post. Omdat het evenement in februari plaatsvindt moet er rekening gehouden worden met verschillende weersomstandigheden.
Bike-team
Sander Jonker, coördinator van het bike-team, vertelt dat er veel gepland moet worden van te voren. Zo worden de fietsen op tijd gecheckt en moeten de speciale fietstassen gevuld worden met de noodzakelijke middelen. Het terrein is erg groot wat betekent dat hulpverleners op de fiets snel oproepbaar moeten zijn. Er wordt daarom altijd in tweetallen gefietst om een effectieve samenwerking tot stand te brengen. De één heeft de benodigdheden bij zich voor de AED, de ander heeft de verbandtas mee. Bovendien zijn er externe factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Zo zijn de kleren en de fietstassen waterbestendig en heeft iedereen gereedschap bij zich om eventuele fiets reparaties uit te voeren.
Het bike-team fietst de gehele route mee met de deelnemers. Mocht er wat gebeuren dan kunnen ze direct hulp verlenen. Ook wordt er nauw samengewerkt met andere partijen. Zo werd er op de vrijdag met de fietsen een pad vrijgemaakt voor de ambulance. Op deze manier kon de ambulance snel ter plekke aanwezig zijn.
Al met al was de 49e editie van de Midwinter Marathon in Apeldoorn weer een succes. De hulpverlening tussen de verschillende partijen verliep soepel en alle deelnemers hebben daardoor kunnen genieten van een geslaagd evenement.