Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Met de soepbus op zoek naar buitenslapers

Geplaatst op 11 januari 2024

In De Stentor verscheen een artikel over een speurtocht naar buitenslapers in Arnhem. Rode Kruismedewerkers hielpen mee. Ze zorgden voor een goed bevoorrade bus om dakloze mensen in op te vangen en mee te nemen naar de nachtopvang. ‘Warme soep en koffie doen vaak wonderen. Het is soms net het zetje om mensen te overtuigen dat de nachtopvang bij deze temperaturen beter is’, zegt hulpverlener Merel Beernink van GGD Gelderland-Midden.

Als de gevoelstemperatuur tien graden onder 0 is, komen hulpverleners in Arnhem in actie om buitenslapers te zoeken. Ze proberen hen te bewegen mee te gaan naar de nachtopvang. Dat het heel koud is, is ook te merken aan de bus van het Rode Kruis. Het elektrisch systeem valt uit en er moet in allerijl een andere bus worden opgetrommeld. De afdeling Zevenaar stuurt snel een bus, zodat de zoektocht verder kan gaan.

foto’s: Gerard Burgers

Lees het artikel in De Stentor

Meest recente berichten

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer

Contactcirkels zorgen voor een dagelijks praatje

23 mei 2024

De contactcirkel biedt ruimte voor een praatje en zorgt elke dag even voor contact met zowel degene die jou belt als degene die jij vervolgens belt. Dat voelt vertrouwd en zorgt voor sociale controle. Het is fijn om elke dag iemand te spreken.

Lees meer