Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Wanneer alle hulp nodig is: drie manieren waarop het Rode Kruis helpt bij crisissituaties in de zorg

Geplaatst op 16 februari 2023

Het Rode Kruis is een noodhulporganisatie. Maar dat betekent niet dat we alleen in actie komen bij grote orkanen of overstromingen in het buitenland. We bieden ook in de provincie Gelderland ondersteuning. Bijvoorbeeld aan zorginstellingen die te maken hebben met een crisissituatie zoals een brand, hittegolf of virusuitbraak. Benieuwd naar hoe we dat doen?

1. We ondersteunen de basiszorg

Eten, wassen en plassen. Kwetsbare bewoners van zorginstellingen kunnen sommige dagelijkse handelingen niet meer zelfstandig uitvoeren. Daarom is het belangrijk dat de zorg aan deze personen altijd door blijft gaan, elke dag van de week. En ook tijdens crisissituaties.

In Gelderland traint het Rode Kruis daarom vrijwilligers om te assisteren bij deze zorgtaken. Deze zorgondersteuners krijgen eerst een training in een zorginstelling bij hen in de buurt. In crisissituaties helpen de vrijwilligers de cliënten bijvoorbeeld bij toiletgang, verplaatsen en tandenpoetsen. Op deze manier krijgen kwetsbare cliënten de zorg die ze nodig hebben.

Op dit moment is het Rode Kruis op zoek naar vrijwilligers voor het crisisteam zorgondersteuning. Bekijk het vrijwilligersprofiel zorgondersteuner.

2. We bieden praktische hulp

In sommige situaties kunnen we de druk op een zorginstelling ontlasten door praktische taken tijdelijk over te nemen. Zo hesen onze vrijwilligers in coronatijd bezoekers van zorginstellingen in beschermende middelen, maakten we een praatje met patiënten in quarantaine en zorgden we ervoor dat bezoekers van ziekenhuizen naar de juiste afdeling werden begeleid.

3. We staan klaar bij ontruiming

Wanneer een zorginstelling te maken krijgt met een brand kan er worden overgegaan tot ontruiming. Een lastige opgave, want wie zorgt er op zulke momenten voor het welzijn van bewoners? Het is fijn te weten dat de vrijwilligers van het Rode Kruis ondersteunen bij een evacuatie. De vrijwilligers bevolkingszorg begeleiden bewoners naar een veiligere plek en zorgen voor warmte en voldoende eten en drinken. Onze hulpverleners zijn flexibel inzetbaar en actief daar waar de hulp nu nodig is.

Dankbaar werk

Hulp aan mensen in nood. Daar staat het Rode Kruis voor. En dat is dankbaar werk. Vrijwilliger Ingeborg blikt terug op haar crisisinzet in een zorginstelling tijdens de coronatijd: “Wat me het meest is bijgebleven zijn de lachende gezichten van bewoners op de momenten dat er ruimte was voor een spelletje of praatje”.

Wil je meer weten over de ondersteuning van het Rode Kruis bij crisis in de zorg? Lees dan verder over onze bevolkingszorg evacuatieteams of bekijk het vrijwilligersprofiel zorgondersteuner.

Meest recente berichten

Workshops Goed Voorbereid: mensen leren hun omgeving veiliger te maken

4 juli 2024

Als noodhulporganisatie is het best logisch dat het Rode Kruis mensen ook wil voorbereiden op noodsituaties. Want wat doe je als je huis overstroomt? Of er brand uitbreekt? Onder de noemer Goed Voorbereid verzorgt de noodhulporganisatie workshops over verschillende thema's. Josine den Hartog-Pels is workshopleider van het eerste uur. Wat zijn haar ervaringen met het geven van de workshops? ‘De workshops zijn niet alleen nuttig, maar ook gezellig. En de doelgroepen zijn heel divers.’

Lees meer

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer