Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Workshops Goed Voorbereid

Geplaatst op 04 maart 2024

Ben jij Goed Voorbereid op een noodsituatie?

Wat doe je als er brand uitbreekt? Of bij een stroomstoring? En wat doe je als je huis onder water komt te staan bij een overstroming? Veel mensen zijn niet goed voorbereid op een noodsituatie, klein of groot. Vooral voor mensen die minder zelfstandig zijn, is het belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen als ze in een noodsituatie terecht komen. Als noodhulporganisatie vindt het Rode Kruis het belangrijk dat mensen goed zijn voorbereid op noodsituaties. Daarom organiseren wij workshops, verzorgen we voorlichtingsmaterialen en informeren we over noodpakketten.

Workshops

Tijdens de workshops Goed Voorbereid leren deelnemers hoe ze zich goed kunnen voorbereiden op noodsituaties. Ze leren:

 • Wat de meest voorkomende risico’s zijn in de directe leefomgeving;
 • Hoe je je kunt voorbereiden op noodsituaties;
 • Wat je kunt doen in noodsituaties;
 • Wat een noodpakket is en wat daarin hoort te zitten.

Voor wie?

De workshops zijn geschikt voor iedereen, maar zijn vooral bedoeld voor mensen die zichzelf in een noodsituatie minder goed kunnen redden.  Denk bijvoorbeeld aan ouderen, chronisch zieke mensen, mensen met een beperking en mantelzorgers. Maar ook mensen die nog niet zo goed Nederlands kunnen zijn minder zelfredzaam in een noodsituatie.

Soorten workshops

Er zijn 3 werkvormen: een bingo, een pubquiz en een overstromingsspel.

Bingovarianten

Goed om te weten: de Rode Kruis-bingo’s zijn geen gewone bingo’s. Deelnemers krijgen elk eenzelfde bingokaart en de workshopleider trekt kaarten met preventieve maatregelen of handelingen. Als de maatregel van toepassing is op de deelnemer, kruist hij dit hokje aan. Bij een volle rij horizontaal, verticaal of diagonaal heeft de deelnemer bingo.

Er zijn bingo’s voor verschillende thema’s:

 • Netwerk
 • Noodsituaties
 • Inbraakpreventie
 • Valpreventie
 • Brandpreventie
 • Extreem weer (hitte, kou)
 • Wateroverlast

Pubquiz

Bij een pubquiz proberen teams zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden. De quiz bestaat uit 5 rondes:

Ronde 1: EHBO

Ronde 2: Extreem weer

Ronde 3: Signalen uit de natuur

Ronde 4: Goed voorbereid

Ronde 5: Fabel of feit

Overstromingsspel

Wat neem jij mee als je bij een overstroming naar zolder moet? Aan de hand van voorwerpenkaartjes kiest elke deelnemer welke 3 voorwerpen hij meeneemt als zijn huis onder water zou lopen. Hiervoor hebben de deelnemers 3 minuten de tijd. Daarna praat de groep hierover door.

Praktische informatie

Organisaties binnen het sociaal domein – zoals zorg- en welzijnsorganisaties, buurt- en wijkcentra en verenigingen – kunnen de workshops bij het Rode Kruis aanvragen. De workshops duren gemiddeld 1,5-2 uur. Een workshop Goed Voorbereid is goed te combineren met een bezoek van bijvoorbeeld de brandweer of de politie.

Meer weten?

Heb je als organisatie interesse in onze workshops Goed Voorbereid? Of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Noodpakketten

Minder dan één op de vier Nederlanders beschikt over een volledig noodhulppakket blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Dat is zorgelijk, want ook in Nederland wordt het weer steeds extremer. Een voorraadje waterflessen, een warmtedeken, waxinelichtjes of kaarsen, een zaklamp en houdbaar voedsel zijn noodzakelijk om op voorraad te hebben. Maar dat is lang niet alles. Wat er nog meer in moet, dat lees je op de landelijke website van het Rode Kruis Wat zit er in een noodpakket? (rodekruis.nl)

Goed voorbereid zoekt vrijwilligers!

Lijkt het jou leuk om mensen te leren hoe ze zich moeten voorbereiden op een noodsituatie? Ben je leergierig, enthousiast en heb je tijd om 4-8 workshops per jaar te geven?

Meld je dan aan als vrijwilliger Goed Voorbereid! Lees meer over de vacature en solliciteer direct.

Meest recente berichten

Bevolkingszorg

28 juni 2022

Met deze dienstverlening ondersteunen we Nederlandse gemeenten en veiligheidsregio’s die bij rampe...

Lees meer