Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Noodhulpteams en bevolkingszorg

Geplaatst op 09 januari 2022

Je moet er niet aan denken, maar ook in Haaglanden kan het noodlot toeslaan. Als je iets overkomt, dan staan de vrijwilligers van het Rode Kruis voor je klaar. Of het nu gaat om opvang van geëvacueerden of directe noodhulp.

Noodhulpteam

De Rode Kruis-vrijwilligers die lid zijn van een noodhulpteam komen onmiddellijk in actie bij een ramp, ongeluk of aanslag. Met zwaailicht en sirene gaan ze naar de plek des onheils en helpen daar (licht)gewonde slachtoffers. Zo ondersteunen ze de overige hulpdiensten zoals ambulances, politie en brandweer.

Intensieve training

Leden van de noodhulpteams in Haaglanden worden intensief getraind en krijgen elk jaar een nascholing. Om hun kennis van het werken met lichtgewonden up-to-date te houden, werken ze allemaal minimaal vier keer per jaar. Daarnaast zijn er regelmatig grote oefeningen waarbij levensecht een bepaald rampscenario wordt nagespeeld. Dit gebeurt vaak in samenwerking met andere hulpdiensten, zodat iedereen precies weet wat ie moet doen als er zich een ramp voordoet.

Vrijwilliger worden in een noodhulpteam in Haaglanden? Bekijk de openstaande vacatures of neem contact op.

Bevolkingszorg

De vrijwilligers van Bevolkingszorg worden ingezet door de autoriteiten als mensen plotseling hun huis uit moeten of als ze gestrand zijn. Denk aan opvang van mensen bij een grote brand waarbij een woonzorgcomplex ontruimd wordt of als de treinen niet rijden. Onze vrijwilligers van de Bevolkingszorg vangen de gestrande reizigers of evacués op en zorgen voor warmte, eten en drinken. Uiteraard bieden ze ook een luisterend oor.

Vrijwilliger worden in het team van Bevolkingszorg in Haaglanden? Bekijk de openstaande vacatures of neem contact op.

Ready2Help in regio Haaglanden

Tijdens de coronacrisis deed het Rode Kruis beroep op haar netwerk van burgerhulpverleners Ready2Help. Dat netwerk, bestaande uit ruim 85.000 mensen, is in het leven geroepen voor situaties precies zoals deze. In heel Nederland kwamen zij dagelijks in actie voor de meest kwetsbare mensen.

Ze bezochten mensen die in thuisisolatie zaten of tot de risicogroep behoorden, om hulp te bieden bij bijvoorbeeld het doen van boodschappen. Daarnaast begeleidden ze patiënten in speciale zorghotels en ziekenhuizen om het verplegend personeel te ontlasten.

Dankzij alle Ready2Helpers die zich hebben aangemeld, kunnen wij een nog grotere bijdrage leveren aan de hulpverlening in Nederland. Wil jij ook Ready2Helper worden?

Meest recente berichten

Cursus heldin

Cursus Heldin

26 januari 2024

Heldin is een cursus voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben ...

Lees meer