Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

Hoe we onszelf én jou voorbereiden op een hete zomer!

Geplaatst op 17 juli 2023

Iedere dag zien we berichten in het nieuws over extreem hoge temperaturen op verschillende plekken in Europa en daarbuiten. Hoewel de Nederlandse zomer het voorlopig rustig aan doet, is het voor onze hulpverlening superbelangrijk dat we toch zijn voorbereid. De zomer staat bol van evenementen en zelfs als het niet tropisch warm is, kunnen bezoekers te maken krijgen met hitteproblemen. Hoe zorgen we ervoor dat we op de juiste manier hulp kunnen bieden? En wat kun jij doen om het hoofd koel te houden?

Preventie

Het Rode Kruis komt in actie als er een noodsituatie is, maar het allerbeste is natuurlijk als we die noodsituatie kunnen voorkomen. Daarom verspreiden we zoveel mogelijk kennis over allerlei incidenten die zich kunnen voordoen. Het omgaan met hitte is daar een belangrijk onderdeel van. Onze vrijwilligers zijn aanwezig bij verschillende veiligheidsdagen waar ze bezoekers informeren en we delen informatie via onze social media. Weet jij hoe je een hitteberoerte kunt herkennen en hoe je het bestrijdt? Het filmpje hieronder vertelt je alles over oververhitting. Andere oplossingen voor problemen bij hitte, lees je in dit artikel over vijf hittekwalen.

Voorbereiding

Voordat onze vrijwilligers naar een evenement gaan, denken ze goed na over de problemen die zich daar kunnen voordoen. Dat begint al weken of zelfs maanden voorafgaand aan de inzet, maar zo ver van tevoren laat het weer zich niet voorspellen. Daarom kijkt de inzetleiding een paar dagen voor de start nog altijd naar de weersvoorspelling. Wordt het heel erg warm? Dan moeten mogelijk extra maatregelen worden genomen. Denk aan het meenemen van extra koelingsmaterialen of extra communicatie vooraf aan de bezoekers en deelnemers van een evenement.

Een snikhete Kippenloop

Een goed voorbeeld is de Kippenloop, een wandelevenement dat jaarlijks plaatsvindt in Katwijk. Dit jaar was het erg heet op de zaterdag van de Kippenloop. Om de 6.500 wandelaars veilig bij de finish aan te laten komen, werden door Rode Kruis Katwijk verschillende extra maatregelen genomen.

Allereerst werd vooraf op Facebook gewaarschuwd voor de hitte en werd advies gegeven aan de wandelaars. In een extra overleg met de organisatie werd de dag voor de start besloten de route aan te passen. Het stuk door de duinen werd vervangen door een route over verharde weg, zodat eventuele slachtoffers altijd goed bereikbaar zouden zijn voor de hulpdiensten. In de briefing aan de vrijwilligers werd extra nadruk gelegd op mogelijke hitteklachten die zouden kunnen voorkomen en er werd op alle posten gezorgd voor voldoende ijs, water en materialen die helpen bij het koelen van een oververhitte wandelaar.

Wandelaars tijdens de Kippenloop

Continu schakelen

En dan klinkt het startschot. Wandelaars van de 42 kilometer vertrokken in alle vroegte, toen de temperatuur nog aangenaam was. Later op de ochtend volgden ook de kortere afstanden. Aanvankelijk was het rustig. De deelnemers waren nog fit, hadden nog water in hun flessen en de warmte was nog te doen.

Maar rond het middaguur liepen de meldingen van hulpvragers onderweg in rap tempo op. De Rode Kruis meldkamer op het finishterrein stond in contact met alle vrijwilligers en kwam tot de conclusie dat de belasting voor de vrijwilligers groot was. Ook zij hadden te maken met de hoge temperaturen en de slachtoffers bleven maar komen. Op zo’n moment is het belangrijk dat snel geschakeld kan worden om te garanderen dat alle hulpverlening op de juiste manier kan doorgaan. Dus viel het besluit om twee Rode Kruis noodhulpteams op te roepen om bijstand te verlenen. Zij konden de hardwerkende vrijwilligers ontlasten en gelegenheid geven zelf verkoeling en rust te zoeken.

Heel veel ijs bij de Kippenloop in Katwijk

Ervaring

De Kippenloop was natuurlijk niet het eerste warme evenement waar we voor de hulpverlening zorgden. Het Rode Kruis heeft veel ervaring met dit soort omstandigheden, denk maar aan de Nijmeegse Vierdaagse. Daarom is er al veel nagedacht over hoe we ons zo goed mogelijk moeten voorbereiden. En na ieder evenement onder extreme temperaturen, evalueren we en passen we eventueel de maatregelen aan. Het is belangrijk dat we continu blijven kijken naar veranderende omstandigheden en behoeftes, zodat we altijd optimaal hulp kunnen verlenen.

Een hardloper wordt tijdens de Leiden Marathon gekoeld met ijskoude handdoeken

Wil je meer weten over de hulpverlening van Rode Kruis Hollands Midden?

Meest recente berichten