IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Eerste hulp bij estafetteloop in Zwolle

Geplaatst op 09 april 2024

Zondag 7 april 2024: het is zonnig en warm, maar er staat ook een straffe wind. Bij atletiekvereniging AV PEC in Zwolle vindt vandaag de 28e editie van de Ekiden-loop plaats. Met 82 teams die in estafettevorm een marathon lopen.
Het Rode Kruis is er ook, met acht hulpverleners – meer dan gepland. Dat heeft een reden: de dag ervoor was er een hardloopwedstrijd in Kampen, waar meerdere ambulances ter plaatse moesten komen omdat lopers bij bosjes uitvielen met hitteletsel.

‘Dit aantal is best uitzonderlijk bij een evenement begin april,’ vertelt Eric Langevoort, coördinator Evenementenhulp bij Rode Kruis Zwolle. ‘De vorige Ekiden waren we met z’n vijven. Maar met de ervaring van gisteren in Kampen nemen we vandaag het zekere voor het onzekere en hebben we meteen meer mensen opgetrommeld.’

Stand-by

Zelf is Eric het hele weekend al in touw: ‘Gisteren was ik in Kampen – dat was niet gepland, daar moesten ze dus opschalen. ’s Avonds had ik een inzet bij een wedstrijd van PEC en nu ben ik weer hier.’ Theo Beldman, ook coördinator Evenementenhulp bij Rode Kruis Zwolle, stond vandaag niet ingepland, maar hij is er wel. Met de Rode Kruis-bus. ‘Voor mij is het makkelijk, ik woon zo’n beetje op het parcours. Dus ik sta stand-by.’ En dat blijkt later heel nuttig te zijn.

Biketeam

Biketeam

Bij dit evenement is ook een biketeam aanwezig: Arnoud Bastiaan en Jacco Landman. Soms worden ze opgeroepen en moeten ze direct ze op pad, maar sowieso maken ze tijdens het evenement een paar keer een rondje over het parcours. Tijdens één van deze rondjes spreekt iemand van de organisatie hen aan om te melden dat er een loper op een bepaalde plek aan de kant ligt. Via de portofoon communiceren ze met de inzetleider, Marga Handstede. Ze spreken af dat ze het rondje afmaken, omdat de andere hulpverleners vlakbij het slachtoffer zijn. Als ze ter plaatse komen, zijn er dan ook al drie Rode Kruisers bij de loper, een jongen met zogeheten hitteletsel.

Actie

Eén van de Rode Kruisers is Iris Hofsink. Zij is kandidaat basis eerstehulpverlener en moet nog praktijkervaring opdoen voordat ze als hulpverlener kan worden ingezet. Vandaag is haar eerste praktijkdag en ze valt dus meteen met haar neus in de boter. ‘Fijn om gelijk in actie te komen’, vindt ze. ‘Zo leer ik sneller wat er van mij verwacht wordt als eerstehulpverlener. Ik ben verpleegkundige in het ziekenhuis, dus snel ingrijpen is voor mij zeker niet nieuw. Maar in deze situaties is het voor mij wel nieuw, omdat ik hier als eerstehulpverlener sta.’

IJs

Inmiddels is Theo ook gearriveerd met de bus. Hij brengt bakken met ijs, om het lichaam te koelen. Geroutineerd leggen de hulpverleners de ene na de andere koude handdoek op het lichaam. En steeds opnieuw meet Iris de temperatuur. De jongen is goed aanspreekbaar en heeft al snel weer praatjes. ‘Kan ik de wedstrijd niet uitlopen?’ Een resoluut nee van Marga. ‘Straks neem ik denk ik even een koud biertje.’ ‘Dat denk ik niet’, reageert ze meteen. Als hij weer op temperatuur is, nemen de hulpverleners hem mee naar het terrein. In de schaduw mag hij nog even bijkomen. ‘Heeft iemand mijn oortjes gezien?’ vraagt hij als hij opstaat. Helaas niet.

Goede handen

Tim Nass, jeugd EHBO’er en Michelle Huijsing, eerstehulpverlener, waren achtergebleven op het terrein. Zij voegen zich nu bij het team. Het team overlegt hoe ze zich nu gaan organiseren. Het is 14:30 uur; nog een paar uur te gaan. De lopers zijn in goede handen van de ervaren hulpverleners van het Rode Kruis. Dat geldt ook voor de kinderen die zich vermaken met een springkussen. ‘Als er een springkussen is, kun je daar ook wel twee EHBO’ers neerzetten. Daar gebeurt altijd wel wat’, zegt Eric.

Oortjes

Later die middag helpen ze nog twee mensen met hitteletsel, die ook gekoeld moeten worden. Eén met ijs en één met alleen water. Door de adequate hulp van de Rode Kruisers is een ambulance in alle gevallen niet nodig.

En de oortjes van het eerste hitteslachtoffer? Die zijn terecht. Eric had nog even om zich heen gekeken en had ze al vlot gevonden: ‘Ze zijn wit, dat valt gelukkig op.’

Word ook vrijwilliger bij het Rode Kruis!  

Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan als EHBO’er bij heel veel andere evenementen in Zwolle en/of daarbuiten?

Meest recente berichten