IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Geslaagde oefening Noodhulpteams Overijssel en Gelderland

Geplaatst op 23 juni 2022

Een trein die ontspoort, een aanslag of een vliegtuigongeluk. Je moet er niet aan denken. Maar √°ls het gebeurt, komt het noodhulpteam van het Rode Kruis meteen in actie. Binnen no time zijn onze vrijwilligers ter plaatse om (lichtgewonde) slachtoffers te helpen en de overige hulpdiensten als ambulances, politie en brandweer te ondersteunen.

Leden van onze noodhulpteams worden intensief getraind en krijgen elk jaar nascholing. Ook oefenen is belangrijk. Gerard Marsman, co√∂rdinator hulpverlening: “Door ook grootschalig te oefenen, kunnen we zien hoe teams presteren onder de druk van veel slachtoffers. Zo stomen we onze hulpverleners klaar voor inzet bij grote rampen of incidenten.”

Een ongeluk

Maandagavond 20 juni 2022 was het zover. Om 18:48 uur werden de noodhulpteams van IJsselland, Twente en Gelderland gealarmeerd via de pager. Het scenario: een ongeluk met een touringcar. Binnen 30 minuten was het noodhulpteamvoertuig gearriveerd.

Oefening Noodhulpteam
Noodhulpteam paraat

Aangekomen op de locatie van het ongeluk – met grote dank aan Expert Doornenbal Nijverdal voor de gastvrije ontvangst – waren er tientallen slachtoffers die hulp nodig hadden, lichtgewond maar ook zwaargewond. De 40 figuranten en 10 Lotus-slachtoffers deden goed hun best.

Meteen werd de eerstehulp-tent opgezet en een behandellocatie ingericht. Daarna gingen de vrijwilligers gestructureerd te werk: prioritering van de hulpvragers, wondbehandeling en doorverwijzen van behandelde slachtoffers naar de juiste opvanglocatie of huisarts.

Oefening Noodhulpteam
Eerstehulp-tent

Geoliede machine

“We moeten op het moment dat het ertoe doet functioneren als een geoliede machine. Door de processen vaak te oefenen leert het team beter samenwerken en raakt het meer op elkaar ingespeeld. We kijken terug op een geslaagde eerste oefening, na 2.5 jaar niks te hebben kunnen doen vanwege COVID-19 beperkingen. Goed om te merken dat de structuur nog altijd aanwezig was binnen het team.” vertelt Ruben Ligtenberg, teamleider Noodhulpteam Twente.

Kom ook helpen bij het Rode Kruis

Ook interesse om mee te draaien in een noodhulpteam? Of wil je op een andere manier helpen? We zoeken versterking!

Oefening Noodhulpteam
Kom ons helpen!

Meest recente berichten