IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Rennen, fietsen, wandelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds

Geplaatst op 30 juni 2023

25 juni 2023, het is 31 graden en een kleine 150 sporters hebben gewoon de finish gehaald. Ondanks de hitte ga je gewoon door als je eenmaal onderweg bent. Alle respect voor de sporters en de EHBO’ers. Gelukkig is het allemaal goed gegaan. Om er even van bij te komen worden er, juist als ik bij de Rode Kruistent ben, wat ijsjes uitgedeeld.

De sporters hebben meegedaan aan een 24-uurs-evenement. Ze zijn gisteren gestart bij het PEC-stadion. Alle deelnemers hebben óf (hard)lopend door deze streek, óf fietsend door het hele land een ronde gemaakt met indrukwekkende afstanden: 120 kilometer wandelen, 240 kilometer rennen, 500 kilometer fietsen. De deelnemende sporters zijn vaak betrokken geweest bij een ziekenhuisopname van een bekende of van familieleden, en hebben ooit overnacht in een Ronald McDonald-huis. Dankbaar dat dat toen kon, toen het nodig was. Daar hebben ze graag een sportieve inzet voor over. Zo steunen ze de opvanghuizen voor familie van patiënten financieel, zodat die opvang kan voortbestaan.
In ieder geval één bekende sporter heeft de finish ook gehaald: Ronald Mulder. Hij voelt zich ook betrokken bij het goede doel en heeft de ronde op de fiets succesvol afgelegd.

Hitte protocol

Theo is met de grote Rode Kruis-bus naar het Rode Torenplein in Zwolle gegaan, waar de finish is. Vanochtend was er een oproep: er moest opgeschaald worden. Er zijn nog zeven Rode Kruisvrijwilligers extra ingezet voor dit evenement. Vanwege de hitte is er, zoals het protocol voorschrijft, genoeg koelingsmateriaal aanwezig. Maar daar is toch weinig gebruik van gemaakt. Wel zijn er diverse blaren behandeld.
Helger vertelt dat hij nu acht weken actief Rode Kruis-vrijwilliger is en dat het tot nu toe reuze meevalt. Het is goed om er te zijn, maar gelukkig krijg je het meestal niet heel druk. Zelfs niet bij een hitte-protocol en met koelingsmateriaal.

De muziektent op de Rode Torenplein draait aan het eind van het evenement nog wat muzieknummers. Alle opblaasbogen met de naam Ronald McDonald erop laten ze wel al leeglopen. Het mobiele Rode Kruis-team, dat achter de sporters aan reed, is inmiddels al weg. Een van hen vertelde nog wel dat zij iemand nog ècht heeft kunnen helpen: een fikse valpartij van één van de fietsers, 5 km voor de finish. De renner had heel wat schaafwonden, die zo goed mogelijk is behandeld om infecties te voorkomen, zodat hij de laatste kilometers nog goed kon afmaken. Vanwege de grootte van het evenement waren uit diverse districten en locaties Rode Kruis-medewerkers ingezet voor de eerstehulpverlening.

Tekst en foto’s Liesbeth van Aalst

Meest recente berichten