IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Rennen, fietsen, wandelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds

Geplaatst op 30 juni 2023

25 juni 2023, het is 31 graden en een kleine 150 sporters hebben gewoon de finish gehaald. Ondanks de hitte ga je gewoon door als je eenmaal onderweg bent. Alle respect voor de sporters en de EHBO-ers. Gelukkig is het allemaal goed gegaan. Om er even van bij te komen worden er, net als ik bij de Rode Kruistent ben, wat ijsjes uitgedeeld.

De sporters hebben meegedaan aan een 24-uur evenement en zijn gisteren gestart bij het PEC stadion. Alle deelnemers hebben óf (hard)lopend door deze streek, óf fietsend door het hele land een ronde gemaakt met indrukwekkende afstanden: 120 kilometer wandelen, 240 kilometer rennen, 500 kilometer fietsen. De deelnemende sporters waren vaak betrokken geweest bij een ziekenhuisopname van een bekende of familieleden hadden overnacht in een Ronald McDonald huis. Dankbaar dat dat toen kon, toen het nodig was. Daar hebben ze graag een sportieve inzet voor over en zo de opvanghuizen voor familie van patiënten financieel te steunen zodat ze voort kunnen bestaan. In ieder geval één bekende sporter heeft het de finish ook gehaald: Ronald Mulder. Hij voelde zich ook betrokken bij het goede doel en heeft de ronde op de fiets succesvol afgelegd.

Hitte protocol

Theo is met de grote bus naar het Rode Torenplein in Zwolle gegaan, waar de finish was. Vanochtend was er een oproep, er moest opgeschaald worden. Er zijn nog zeven mensen extra voor dit het evenement ingezet. Vanwege de hitte was er, zoals het protocol voorschrijft, genoeg koelingsmateriaal aanwezig, maar daar was toch weinig gebruikt van gemaakt. Wel zijn er diverse blaren behandeld. Helger vertelt dat hij nu acht weken actief Rode Kruis lid is en het tot nu toe reuze meevalt. Het is goed om er te zijn, maar gelukkig krijg je het meestal niet heel druk. Zelfs niet bij een hitte protocol en koelingsmateriaal.

De muziektent op de Rode Torenplein draait aan het eind van het evenement nog wat muzieknummers. Alle opblaasbogen met de naam Ronald McDonald erop laten ze wel al leeglopen. Het mobiele Rode Kruis team, die achter de sporters aan reed, is inmiddels al weg. Een van hen vertelde nog wel dat ze iemand nog echt heeft kunnen helpen; een fikse valpartij van een van de fietsers, 5 km voor de finish. De renner had heel wat schaafwonden die ze zo goed mogelijk heeft behandeld om infecties te voorkomen en hij de laatste kilometers nog goed kon afmaken. Vanwege de grootte van het evenement waren uit diverse districten en locaties Rode Kruis medewerkers ingezet voor de eerste hulp verlening.

Tekst en foto’s Liesbeth van Aalst

Meest recente berichten

Gratis boeken Rode Kruis

Gratis boeken

13 september 2023

Een boodschappentas GRATIS vullen met boeken? Dat kan ’s zaterdags in de Golstraat in Deventer...

Lees meer