IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis-vrijwilligers spelden zelf hun medaille op

Geplaatst op 08 januari 2021

Tientallen vrijwilligers van Rode Kruis IJsselland hebben tijdens de afgelopen feestdagen zelf een medaille opgespeld. Die ontvingen ze voor hun inzet bij de bestrijding van COVID-19 in het voorjaar van 2020. Landelijk werden zesduizend Rode Kruisers gehuldigd.

Rode Kruis IJsselland had de vrijwilligers uitgenodigd voor een ‘walk-through’ in Zwolle en Kampen. Ze zouden daar de medaille coronaproof opgespeld krijgen door voorzitter Jan Brink van het district. Vanwege de verscherpte maatregelen in december ging dat niet door.

De vrijwilligers kregen de medaille daarom per post. Met het verzoek om iemand uit hetzelfde huishouden de medaille thuis op te laten spelden. De vrijwilliger die de mooiste foto heeft ingestuurd, krijgt een presentje. Dat is in IJsselland Ronny. Hij is hoofd van het Noodhulpteam en heeft onder meer de inzetten gecoördineerd.

Medaille zelden uitgereikt

Alle vrijwilligers die zich tijdens de eerste golf hebben ingezet, kregen zo’n medaille. Dan gaat het om Rode Kruisers die verpleeghuizen en ziekenhuizen hebben bijgestaan, maar ook om mensen van de logistiek en om vrijwilligers die achter de schermen actief waren.

De Rode Kruis-herdenkingsmedaille wordt zeer zelden uitgereikt. De laatste keer was in 1950 vanwege de inzetten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meest recente berichten