IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Unieke oefening van jeugdhulpverleners

Geplaatst op 03 juli 2023

Metershoge vlammen, een zwaar verkeersongeval en lastige omstanders. Dat was het scenario van een unieke oefening op zaterdag 1 juli 2023 in Zwolle. Een goede training in samenwerking, voor de Jeugdbrandweerkorpsen van Zwolle en Kampen, de Politiekids Zwolle-Noord en het Jeugd Rode Kruis.

workshop Rode Kruis

De jongeren namen deel aan drie workshops:

  • Dilemmaspel van het Rode Kruis over keuzes om wel of niet te helpen;
  • Een interessante quiz van de Politie over cybercrime;
  • Workshop van de Brandweer: zelf een brand blussen met een CO2-blusser.
Brandblussen met CO2-blusser

Na de workshops was er een oefening, waarbij de jongeren samen uitrukten naar een ongeval: een aanrijding van een auto met twee personen, waarbij de auto met inzittenden in brand was gevlogen. Mooi om te zien hoe de jongeren goed naar elkaar keken om te zien wanneer zij in actie konden komen.

Oefening samenwerken jeugdhulpverleners

Met behulp van portofoon en mobilofoon werden de hulpverleners opgeroepen om naar de parkeerplaats van Wijkcentrum Holtenbroek te komen, waar ze in colonne heentrokken met sirenes en zwaailichten. De jongeren van alle disciplines wisten verbluffend goed wat ze moesten doen en er werd snel en effectief gehandeld: de brand werd geblust; omstanders werden op afstand gehouden; de locatie werd afgezet; slachtoffers werden uit het voertuig gehaald en er werd EHBO verleend. Het liep gelukkig allemaal prima en het weer werkte goed mee.

Oefening EHBO bij ongeval
Foto’s: Jan Brink, Rode Kruis

Quote van een Rode Kruis-jongere: “Je helpt iemand die hulp nodig heeft gewoon altijd, omdat je Rode Kruiser bent.”

Omroep 1Zwolle plaatste een uitvoerig nieuwsbericht met heel veel foto’s:

Meest recente berichten