IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Warme halve marathon

Geplaatst op 20 juni 2023

Op 10 juni 2023 heeft voor de 21e keer het grootste sportevenement van Zwolle plaats gevonden: de Scania Halve Marathon. Ook deze keer met aanwezigheid van het Rode Kruis voor de eerstehulpverlening. Met een groot aantal vrijwilligers, van diverse Rode Kruis-locaties afkomstig. Ook drie vrijwilligers van de Koninklijke EHBO-vereniging Zwolle hebben ondersteuning gegeven. Het is een drukke avond geweest met veel koelingen en hier en daar wat kwetsuren.

Briefing

Om 17.00 uur is iedereen aanwezig in het Rode Kruisgebouw. Coördinator Evenementenhulp Eric leidt de briefing. Vanwege de warmte besteedt hij extra aandacht aan het hitteprotocol. Er wordt nog even uitgelegd wat de juiste wijze van koelen is en bij elke post zullen de beschikbare koelmiddelen aanwezig zijn. Naast de vaste posten langs de route zijn er ook vijf bike-teams om bij nood ondersteuning te kunnen bieden. Op elke post heeft men beschikking over de standaard-uitrusting en een AED; het onderlinge contact gaat via de portofoon.

De tassen staan klaar
De portofoons en tasjes met eten en drinken worden uitgedeeld

Koggelaan

Bij de start, aan de Koggelaan, staat een bike-team gepositioneerd: Jan uit Salland-Midden en Thom van district IJsselland. Jan is al 28 jaar EHBO’er, waarvan 4 jaar voor het Rode Kruis. Thom is zo’n 6 jaar geleden in Zwolle begonnen en daarna overgegaan naar het district, waardoor hij door heel IJsselland wordt ingezet. Ze verwachten vooral oververhitting vanwege het weer en hamstring problemen, wellicht ook valpartijen als iemand struikelt of zijn enkel verzwikt. Jan: “Ze hebben allemaal hetzelfde doel aan de start: zo hard mogelijk weg komen.”
Er is deze avond goede samenwerking met het ambulancepersoneel van de RAV. “Waar het Rode Kruis stopt, gaat de ambulance verder”, aldus Jan.

Om 19:00 uur is de start van de 4 Engelse Mijl. Er is een divers deelnemersveld: van ouders met kinderen, tot schoolklassen en tot wedstrijdlopers. De ene deelnemer start direct voluit, de ander begint rustig. Na de laatste renner vertrekt de biker van de RAV om achter de groep aan te fietsen en zo snel ter plekke te kunnen zijn indien nodig. Jan en Thom blijven nog even: zij kunnen pas naar hun volgende post als de laatste renner van de halve marathon is vertrokken.

Wachten tot het evenement begint
Jan en Thom bij de start van de 4 Mijl / Halve marathon

Drukte met koelen

In de binnenstad aan de Eekwal staat de noodverzorgingsunit en de watertank. Hier zitten de collega’s van de EHBO-vereniging, samen met Rode Kruis-vrijwilligers. Na de finish op het Grote Kerkplein staan ook een aantal posten opgesteld, om renners op te vangen met wie het niet zo goed gaat. Onder andere Paul (Rode Kruis Zwolle) en Douwe (Rode Kruis Drachten) staan daar om alles in de gaten te houden. Mochten zij iemand zien met wie het toch niet goed gaat, dan kunnen ze die deelnemer naar de post bij de Luttekestraat brengen, waar achter de Grote Kerk een grote verzorgingstent staat en waar ook ambulancepersoneel aanwezig is.

De deelnemers van de 4 mijl druppelen binnen en de ene ziet er frisser uit dan de ander. Meerdere mensen worden naar de verzorgingstent gebracht. Daar is het een drukte van belang; veel mensen die actief gekoeld worden. Ook net na de finish blijven de hulpverleners met natte handdoeken en sponzen in de weer. De flesjes water voor degenen die het echt direct nodig hebben zijn niet aan te slepen. Af en toe moet er met de waterspuit braaksel weggespoeld worden, zo zwaar hebben de renners het gehad dat de gehele maaginhoud er uit komt.
Na de laatste binnenkomer van de 4 Mijl is het heel even rustig en kan er vooruit gekeken worden naar de finish van de halve marathon. Er wordt verwacht dat het met de eerste groep – veelal de wedstrijdrenners – wel goed zal gaan. Bij de tweede groep mensen zal het hard werken zijn en de laatste groep wordt het moeilijkste: dat zijn de minder ervaren renners die het vanavond door de warmte zwaar zullen krijgen.

De post aan de Eekwal
De noodverzorgingstent achter de Grote Markt

Mensenmassa

Het is druk in de stad, er is geen meter waar niet iemand staat om de renners aan te moedigen. Af en toe moet er plek gemaakt worden voor de wedstrijdrenners (er worden meerdere rondjes in de stad gelopen) zodat zij goed door kunnen lopen. Er zijn diverse kruispunten waar publiek kan oversteken, zo ook bij winkelcentrum Diezerpoort. Daar zijn Rode Kruisers druk in de weer om iemand te koelen, terwijl ze op de ambulance wachten voor extra controles. Uiteindelijk blijkt dat de renner niet mee naar het ziekenhuis hoeft en door de toegesnelde familie naar huis gebracht kan worden.

Hoe later op de avond, hoe minder renners nog onderweg zijn. Toch blijft het voor de Rode Kruis-teams nog hard werken met koelen, controles uitvoeren en waar nodig doorzetten naar de verzorgingstent achter de Grote Kerk. Ook nu worden de emmers continu gevuld met koud water, zodat het koelen door kan blijven gaan. Het wordt een chaos rond de flesjes water voor nood, waardoor een paar mensen van de beveiliging de voorraad moeten bewaken. Rond 23:15 uur komt de laatste renner binnen, waarna ook de laatste posten opgeruimd kunnen worden.
Bij de post achter de Grote Kerk wordt kort geëvalueerd. De leider van het medisch team prijst de samenwerking en bedankt alle aanwezige vrijwilligers hiervoor. Het wordt langzaam rustiger in de stad en ook onze vrijwilligers kunnen na een lange dienst weer op huis aan. Wat voor de ene verder rijden is dan de andere. Alle spullen worden naar het Rode Kruis-gebouw gebracht. Over een paar dagen zie je niet meer dat er een groot evenement in Zwolle heeft plaatsgevonden.

Een renner moet verder behandeld worden in de verzorgingstent
Kort overleg halverwege de halve marathon

Tekst: Erica Turmel
Foto’s: Jan Brink

Meest recente berichten