IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis helpt bij noodopvang vluchtelingen in de IJsselhallen

Geplaatst op 18 september 2022

In tijden van nood staat het Rode Kruis klaar en komen we in actie. Zo ook afgelopen donderdag 15 september 2022. Om 19:30 uur kwam vanuit de Veiligheidsregio IJsselland de vraag binnen om hulp bij de opvang van zo’n 170 vluchtelingen in de IJsselhallen Zwolle, nog diezelfde avond.
Gerard Marsman, coördinator Noodhulp: “We zijn meteen gaan handelen. Binnen anderhalf uur waren we ter plaatse en zijn we door de vrijwilligers van ‘Logistiek Nationaal Rode Kruis’ voorzien van 200 lig-eenheden (bestaande uit een bed, een slaapzak, een kussen en een hygiëneverzorgingssetje).

Logistiek Nationaal bij de spoedopvang voor vluchtelingen
Logistiek Nationaal bezorgt lig-eenheden

Ook werden Rode Kruis-vrijwilligers van Bevolkingszorg ingezet als eerste aanspreekpunt voor de vluchtelingen, om die een luisterend oor te bieden en voor praktische ondersteuning. “In samenwerking met de Veiligheidsregio IJsselland, Ministerie van Defensie (43 Gemechaniseerde Brigade 10 Natresbataljon), het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Gemeente Zwolle en de Brandweer werden de mouwen opgestroopt en is gezorgd voor een veilige (slaap)plek.

Veldbedden van Logistiek Nationaal bij de spoedopvang voor vluchtelingen
Met opgestroopte mouwen

In de dagen daarna waren in de IJsselhallen ook Ready2Helpers en EHBO’ers aanwezig. Ready2Help is het burgernetwerk van het Rode Kruis dat in tijden van nood wordt ingezet om extra helpende handen te bieden. “Zo proberen we vluchtelingen die in een moeilijke situatie verkeren te ondersteunen. Menselijkheid voorop zetten, vanuit ons grondbeginsel neutraliteit, dat is waar het voor ons om draait”.

Stapelbedden bij de spoedopvang voor vluchtelingen

Vrijdag werd de opvang opgeschaald tot 450 vluchtelingen. Vrijwilligers werden opgeroepen om met spoed te komen assisteren. Tot diep in de nacht boden ze hulp.

Meest recente berichten