Zuid-Limburg
Word vrijwilliger Doneer

“Er was een grote vriendschap binnen de colonne”

Laatste update:

Herinneringen aan 150-jaar Rode Kruis. Leon Lahaye die vrijwilliger was in periode 1951 tot 1990 heeft er een heleboel. Hij was EHBO’er en administrateur bij het Rode Kruis in Maastricht.

Leon was Staflid Colonne Administratie van ongeveer 100 vrijwilligers. ‘Colonne’ is de oude benaming voor wat nu Evenementenhulpverlening (EHV) is. “In de jaren ’40- ’50 bestond er in de colonne een militaire hiërarchie. Dat wil zeggen dat iedere vrijwilliger die actief was in de colonne een militaire rang had en hierdoor was er ook een gezagsverhouding. Ook moesten de vrijwilligers van de colonne marcheren en oefenden zij op de binnenplaats van het pand aan de Cortenstraat.

Er was een grote vriendschap binnen de colonne en werd er vaak na evenementen een glas bier in een café gedronken. Ook werden er kienavonden georganiseerd voor de collectanten onder het genot van een bord erwtensoep in Huize Mariënwaard. Ik was dan ‘kienmaster’. Ik was ook verantwoordelijk voor de nieuwsbrief voor vrijwilligers, die toen nog gestencild moest worden.”

“Daarnaast was ik lid van het wandeldetachement van het Rode Kruis-korps bij de Vierdaagse in Nijmegen en van de Nederlandse ploeg die deelnam aan het Centre International de Secourisme in Versailles (Fr.), georganiseerd door het Croix Rouge Française in juli 1960. Er werden oefeningen gehouden en excursies georganiseerd.”

Meer over de geschiedenis het Rode Kruis in Maastricht lees je in het gedenkboek 150 jaar.

Meer artikelen over 150 jaar Rode Kruis in Maastricht