Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

De vrijwilligers van Hollands Midden: hulpverlener Adele

Geplaatst op 23 november 2023

Het werk van het Rode Kruis is totaal onmogelijk zonder de inspanningen van heel veel vrijwilligers. District Hollands Midden telt iets minder dan 500 vrijwilligers, die enthousiast samenwerken om alle hulpverlening tot een succes te brengen. Wie zijn deze mensen? Wat beweegt hen zich in te zetten voor het Rode Kruis? Vrijwilliger Adele Gomez zet zich met hart en ziel in op de locatie Alphen aan den Rijn. Dat Nederlands niet haar moedertaal is, staat haar daarbij niet in de weg. Integendeel!

Vrijwilligerspaspoort

Naam: Adele Gomez
Leeftijd: 54
Woonplaats: Koudekerk aan den Rijn
Vrijwilliger sinds: maart 2021
Rode Kruis locatie: Alphen aan den Rijn
Functie(s) bij Rode Kruis: Evenementen Eerstehulpverlener en lid van het team Bevolkingszorg

Hoe ben je in aanraking gekomen met het Rode Kruis?

Ik verhuisde elf jaar geleden van Maleisië naar Nederland. Ik wist dat ik alleen goed Nederlands zou leren, als ik onderdeel zou worden van de gemeenschap. Daarom ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Ik zag op de website van het Rode Kruis dat ik me aan kon melden voor Ready2Help. Dit is een oproepnetwerk waarbij burgers wordt gevraagd te helpen bij noodsituaties in Nederland.

Inmiddels zien we je op allerlei evenementen als hulpverlener. Hoe is dat gebeurd?

Tijdens de coronapandemie ontdekte ik dat er actievere functies beschikbaar waren. Het Rode Kruis zocht mensen voor de vaccinatiestraten. Ik pakte de kans en begon met de cursus EHBO die daarvoor nodig was. Ik volgde een deel online en kreeg ook praktijkles. Door deze stap kwam ik aanraking met vrijwilligers van de Rode Kruis locatie in Alphen aan den Rijn. Mijn collega’s Ries en Sandra praatten met zoveel enthousiasme over wat ze allemaal deden voor het Rode Kruis, dat ik zelf ook meer wilde doen. Hun verhalen waren zo leuk, dat ik besloot ook evenementenhulpverlener te worden. Ik doe het nu een paar jaar en weet dat dit is wat ik graag wil doen.

Je hoort ook bij het team Bevolkingszorg. Hoe ziet dat eruit?

Dit is een team dat in actie komt bij onverwachte incidenten en rampen, waarbij mensen moeten worden opgevangen. Dat komt niet zo vaak voor, maar het is belangrijk dat we er zijn wanneer het nodig is. Dit team doet meer dan alleen EHBO verlenen. We zijn er ook om mensen wegwijs te maken, veiligheid te bieden en te kalmeren. Een voorbeeld is de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Waddinxveen vorig jaar. Het is goed dat we daar eerste hulp konden verlenen, maar we waren er ook om een luisterend oor te bieden. De problematiek was hier veel complexer dan bijvoorbeeld op een vaccinatiestraat.

Wat maakt vrijwilliger zijn bij het Rode Kruis zo leuk?

Ik zie mijn vrijwilligerswerk altijd als geven en nemen. In Maleisië moet je heel veel uur werken om überhaupt je hoofd boven water te kunnen houden. Hier leef ik in zoveel rijkdom, maar heb ik nog steeds genoeg tijd om belangeloos iets te kunnen betekenen voor een ander. Het geeft me voldoening andere mensen te helpen. Ik geef mijn tijd in ruil voor de kans mijn Nederlands te oefenen en met meer mensen in aanraking te komen. Het is belangrijk voor mij om onderdeel te zijn van de gemeenschap. Die mogelijkheid krijg ik van het Rode Kruis, zelfs als mijn Nederlands niet altijd perfect is.

EHBO vrijwilliger Adele Gomez

In hoeverre is het Nederlands een belemmering voor jou als anderstalige?

Het is altijd een beetje lastig, want mijn moedertaal is Engels. In de Rode Kruis opleiding waren vooral sommige EHBO termen nieuw en moeilijk. Gelukkig had ik door corona veel tijd om alles in mijn eigen tempo te doen en langzaam te wennen. Tijdens evenementen spreek ik bijna altijd Nederlands. Alleen als ik een hulpvrager tegenkom, die zelf geen Nederlands spreekt, schakel ik over naar Engels. Het Nederlands kost mij extra moeite, maar dat is niet erg. Ik houd van een uitdaging en ik leer er veel van.

Als je terugkijkt op je werk bij het Rode Kruis tot nu toe, is er dan een bijzondere anekdote of herinnering die je te binnen schiet?

Wat me altijd het meest raakt, zijn de momenten waarop alcohol en drugs voor problemen zorgen. Als je op festivals jonge, gezonde mensen helemaal van de wereld ziet door wat ze genomen hebben. Dat is echt heel triest. En er is weinig dat je op dat moment kunt doen, anders dan ze kalmeren, water laten drinken en in de gaten houden. Omstanders worden soms boos dat we niet meer kunnen doen, maar het heeft vaak gewoon tijd nodig.

Vind je het moeilijk dit soort gevallen los te laten?

Nee, ik neem het nooit mee naar huis. Je kunt alleen maar iets doen op het moment dat het gaande is. Als het slachtoffer de post verlaat of overgedragen wordt aan de ambulancedienst, moet ik het loslaten. Je hebt dan geen controle of invloed meer. Gelukkig kunnen we over lastige gevallen altijd praten met de teamleider of collega’s. En we kunnen terecht bij Team Collegiale Ondersteuning om ons verhaal te doen.

vrijwilligers Alphen aan den Rijn

Heb je nog ambities binnen het Rode Kruis?

Ik heb in de loop van de jaren steeds beter ontdekt wat ik wel en niet wil. Bij het Rode Kruis kun je van alles doen en er is veel ruimte om te ontdekken wat wel en niet bij je past. Zo heb ik in het najaar van 2022 een opleiding gevolgd voor het Noodhulpteam, maar ik slaagde niet voor de laatste test. Achteraf was dat een opluchting en heb ik besloten het ook niet meer te proberen. Het Noodhulpteam moet 24 uur per dag klaarstaan en daar kan ik niet aan voldoen. Ik wil niet alles ineens laten vallen. Ik doe ook vrijwilligerswerk bij de kringloopwinkel, de bibliotheek en de muziekvereniging. Daar voel ik verantwoordelijkheid voor. Ik wil hen niet zomaar in de steek laten. Als er ruimte is, wil ik heel veel helpen, maar alleen als het in mijn drukke agenda past.

Heb je advies of tips voor mensen die er over denken ook vrijwilliger te worden?

Ja, probeer het gewoon! Je ontdekt pas veel over het werk en jezelf als je het eerst geprobeerd hebt. Je kunt altijd stoppen als het niet bij je past. En doe de dingen met hart en ziel. Dat maakt alles veel leuker.

Kennismaken met meer vrijwilligers? Lees ook de verhalen van Marja, Peter, Jens en Renaldo. Wil je zelf hulpverlener worden bij Rode Kruis Hollands Midden? Druk dan op de knop hieronder!

Meest recente berichten