Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Zwarte Cross: terugblikken en vooruitkijken

Geplaatst op 22 november 2023

De inzet voor de Zwarte Cross 2023 is inmiddels afgesloten, inclusief de evaluatie met de vrijwilligers. Projectleider Agnes Groothedde legt uit dat hier elk jaar veel tijd aan besteed wordt, omdat het team het ontzettend belangrijk vindt om te luisteren naar de hulpverleners om zo te bekijken welke tips meegenomen kunnen worden naar het volgende jaar. Op de vraag tijdens de evaluatie wat de vrijwilligers het meeste is bijgebleven wordt vooral de gezelligheid en het weerzien van teamleden vaak genoemd.

Nieuw voor de Zwarte Cross in 2024 is dat er een extra festivaldag bijkomt. Het vrijwilligersteam dat zich inzet tijdens dit evenement draait daar zijn hand niet voor om. De donderdag, die nu ook toegankelijk zal zijn voor dagbezoekers, was tenslotte al een hulpverleningsdag. De afgelopen jaren waren de campinggasten namelijk op die dag al welkom. Ook worden er op alle dagen diverse stunts geoefend, waarbij het Rode Kruis altijd aanwezig is.

“Natuurlijk zullen we op de donderdag meer hulpverleners nodig hebben, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het vaste team, aangevuld met enthousiaste nieuwkomers, er klaar voor is om er samen een geweldige dag van te maken”, aldus Agnes.

Meer lezen over wat het Rode Kruis doet tijdens de Zwarte Cross? Klik op onderstaande links:

Samen sterk: Rode Kruis bij de 4Daagse en de Zwarte Cross

Rode Kruis en de Zwarte Cross – toegewijde hulpverlening

Blaren zijn vaste prik op de Zwarte Cross

Het Rode Kruis en de Feestfabriek (organisator van de Zwarte Cross) kwamen begin 2022 overeen dat het Rode Kruis voor een periode van vijf jaar de eerst hulp verzorgt voor dit prachtige meerdaagse evenement.
Daarover lees je hier meer.

Meest recente berichten

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer

Contactcirkels zorgen voor een dagelijks praatje

23 mei 2024

De contactcirkel biedt ruimte voor een praatje en zorgt elke dag even voor contact met zowel degene die jou belt als degene die jij vervolgens belt. Dat voelt vertrouwd en zorgt voor sociale controle. Het is fijn om elke dag iemand te spreken.

Lees meer