Word vrijwilliger Doneer

Eikenprocessierups

Een vrolijke zomerse wandeling in het bos kan eindigen in een behoorlijke domper als je de eikenprocessierups tegenkomt. Lees hieronder wat je kunt doen.

Wat stel je vast na contact met de eikenprocessierups?

Irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. Steeds hevigere klachten bij elk nieuw contact.

Wat kun je doen?

  • Wrijf of krab niet.
  • Probeer de brandharen van de huid te verwijderen met plakband. Plak een stuk plakband op de huid en trek het er weer af. De brandhaartjes blijven aan het plakband vastzitten en komen zo los van de huid.
  • Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water.
  • Doe kleding waarin de brandharen zitten uit. Was de gedragen kleding op minstens 60° C.
  • Bestrijd de jeuk met verzachtende crème op basis van aloë vera, calendula, menthol of eucalyptus.
  • Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan in sommige gevallen voor ernstige allergische reacties zorgen. Bel of laat 1-1-2 bellen wanneer je na contact met een eikenprocessierups benauwd wordt of dikke tong, lippen of oogleden krijgt.

Veelgestelde vragen

Wanneer verdwijnen de klachten?
Doorgaans binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van aloë vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met je huisarts.

Moet er rechtstreeks contact met de rups zijn om klachten te krijgen?
Nee. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden, waardoor ze op de huid of in de kleding terechtkomen. De brandharen dringen met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Ze kunnen ook door kleding heen gaan.

Zijn de brandharen op huid of kleding met het blote oog te zien?
Nee. Gebruik daar waar je jeuk hebt plakband of een kleefpleister of spoel de huid.

Zijn sommige mensen extra gevoelig voor de brandharen?
Er zijn geen duidelijke risicogroepen aan te geven, in principe is iedereen even gevoelig. De reactie na contact met de brandharen kan wel van persoon tot persoon verschillen.

Over de eikenprocessierups

Wat is een eikenprocessierups eigenlijk?
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. ‘s Nachts gaan deze rupsen groepsgewijs – in processie dus – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups.

Waar en wanneer komen eikenprocessierupsen voor?
Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland tref je in de maanden mei, juni en juli de behaarde rupsen aan. Tot tien jaar geleden kwam de rups in Nederland hoofdzakelijk voor in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De afgelopen jaren is de rups in alle provincies gesignaleerd.

Hebben dieren ook last van de eikenprocessierups?
Met name honden kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen. Houd uw hond goed in de gaten en/of aangelijnd.

Download de gratis EHBO-app

Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing: met de EHBO-app heb je alle EHBO-instructies altijd op zak.

Meer EHBO-tips