Word vrijwilliger Doneer

Schaafwond

Met je hand hard langs de stenen muur, op je knie vallen op een kunstgrasveld: een schaafwond heb je zo te pakken. Wat moest je ook alweer doen, schoonspoelen en verbandje eromheen? Of toch laten drogen aan de lucht? Het staat hieronder voor je op een rijtje.

Wat stel je vast bij een schaafwond?

  • Pijn
  • Een oppervlakkige huidwond, waarbij de bovenste huidlaag is beschadigd door schuring

Wat doe je bij een schaafwond?

  • Spoel de wond goed schoon met lauw, stromend water drinkwater. Als er geen water bij de hand is, mag je ook een niet-kleurend, waterig ontsmettingsmiddel gebruiken.
  • Verwijder vuil met water en met eventueel een zacht borsteltje. Gebruik een pincet om vuil te verwijderen dat je niet kunt wegspoelen. Bijvoorbeeld oppervlakkig zittend vuil als steentjes en autoglas.
  • Kleine schaafwonden kan je aan de lucht laten drogen. Dek anders eventueel de wond af, bij voorkeur met niet-verklevend, steriel verband.
  • Neem contact op met de huisarts bij twijfel over de grootte van de wond of als de wond niet goed schoongemaakt kan worden.

Download de gratis EHBO-app

Hoe check je je kind op teken? En wanneer is een kwallenbeet gevaarlijk? Met onze gratis EHBO-app heb je alle EHBO-tips altijd op zak.

Meer EHBO-tips

bloedneus

Bloedneus

Te hard snuiten, neuspeuteren, een verkoudheid of een voetbal in je gezicht – het kan genoeg z...

Lees meer
Astma

Astma-aanval

Als iemand naar adem snakt, dan dat wijzen op een astma-aanval. Moet je dan 112 bellen, de huisarts, of zijn er andere dingen die je kunt doen?

Lees meer

Gratis handige EHBO-tips direct in je mailbox?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief