Word vrijwilliger Doneer

15 vrijwilligers ontvangen Medaille van Verdienste van Prins Pieter-Christiaan voor hun opvallende inzet 

Geplaatst op 15 mei 2024

Tijdens de zware coronaperiode, de nacht dat café het Hemeltje afbrandde of bij de overstromingen in Limburg: wanneer er nood is, staan onze vrijwilligers klaar. Als blijk van waardering voor hun opvallende inzet hebben vijftien vrijwilligers een onderscheiding gekregen uit naam van de kanselier van het Rode Kruis: Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, van Vollenhoven.  

Zo’n tienduizend vrijwilligers van het Rode Kruis staan dag en nacht klaar om anderen te helpen in Nederland en op de Cariben. Hun tijd zetten ze in voor een ander, volledig belangeloos. Zij zijn de ruggengraat van de organisatie. Eens per jaar staan we stil bij vrijwilligers die zich op een opvallende manier hebben ingezet door ze een onderscheiding in de vorm van een Rode Kruis-medaille te overhandigen.  

Groepsfoto Lintjesregen Rode Kruis Medaillle van Verdienste

Blijk van waardering

Martijn is één van de vrijwilligers die zo’n onderscheiding heeft kregen. Door twee goede vrienden, die ook vrijwilliger zijn bij het Rode Kruis, is hij opgegeven. “Het was wel heel bijzonder toen ik hoorde dat ik was genomineerd. Die blijk van waardering doet me veel.” 

Al vanaf zijn twaalfde is Martijn vrijwilliger. “Op mijn basisschool kreeg in les in EHBO-vaardigheden van een medewerker van het Rode Kruis. Ik was meteen verkocht. Mijn droom was om ooit als ambulancemedewerker te werken, en het Rode Kruis in Roermond had toen nog een busje die was ingericht als ambulance. Dus toen heb ik me meteen aangemeld en ben ik nooit meer weggegaan.” 

Prins Pieter-Christiaan geeft Medaille van Verdienste Rode Kruis
Martijn ontvangt Medaille van Verdienste van Prins Pieter-Christiaan

Rode Kruis-familie

Ondertussen is dat alweer zeventien jaar geleden, en zit de 29-jarige Martijn al langer wél bij het Rode Kruis, dan niet. “De andere vrijwilligers van de afdeling in Roermond voelen echt als mijn familie. Ik ben met hen opgegroeid en we kennen elkaar door en door.” 

In de coronatijd en de overstromingen stond Martijn klaar en maakte hij extreem lange dagen. Zijn collega’s noemen hem een “echte verbinder” en “een steun en toeverlaat ”. Als je hem zelf vraagt naar een moment dat hij zich nog goed kan herinneren, is dat de bosbrand in Nationaal Park de Meinweg in 2020, waarbij het hele dorp Herkenbosch geëvacueerd moest worden. Martijn speelde bij deze inzet een belangrijke logistieke rol. “Ik weet nog goed dat ik het bericht kreeg en er binnen een uur tientallen vrijwilligers klaar stonden om te helpen met het opvangen van de mensen. Dat was wel heel bijzonder.” 

Voor zijn toewijding en gedrevenheid heeft Martijn de zilveren Medaille van Verdiensten ontvangen. “Er voor een ander zijn wanneer dat nodig is, dat is waar ik het voor doe.” 

Wil jij ook vrijwilliger worden? 

Onze organisatie kan alleen bestaan doordat vrijwilligers dag en nacht klaarstaan voor mensen in nood. Zonder hen bestaat het Rode Kruis simpelweg niet. Wil je ook je vrije uurtjes inzetten om anderen te helpen? Dat kan!  

 

Meest recente berichten