Word vrijwilliger Doneer

Conflict, extreem weer en een verwoestende aardbeving: in Myanmar is alle hulp nodig 

Geplaatst op 11 juni 2025

Honey Thin, docent Engels aan de Myanmar International School in Mandalay, weet nog precies waar ze was op 28 maart 2025. “Mijn lunchpauze was net afgelopen. Ik wilde teruggaan naar mijn lokaal. En opeens begon de grond te trillen.”

Ze droeg haar twee collega’s op om kalm te blijven, want het was waarschijnlijk maar een kleine trilling. Die komen wel vaker voor in het gebied.  

Docent Engels Honey Thin aan het werk op haar school in Mandalay. Toen de aardbeving plaatsvond evacueerde ze alle leerlingen. Het gebouw liep ernstige schade op.

Maar toen de schokken heviger werden aarzelde ze geen moment. Ze evacueerde haar leerlingen direct het gebouw uit en bracht ze in veiligheid. Iedereen overleefde de aardbeving. Het schoolgebouw was hevig beschadigd. Net als vele andere gebouwen in de omgeving. En in de rest van het land. 

Honey Thin besloot om te helpen als vrijwilliger voor het Rode Kruis. “Ik hielp in mobiele klinieken, deelde drinkwater uit, en ging langs bij mensen die het nodig hadden.’ Daarnaast geeft ze nog steeds les. ‘Levens zijn ontwricht. Gebouwen zijn ingestort. Maar we blijven doen wat we kunnen.”  

Ramp na ramp 

De aardbeving en de nasleep daarvan, is helaas maar een van de vele crises in Myanmar. Het land gaat al jaren gebukt onder een gewelddadig conflict, en toenemende extreme weersomstandigheden, zoals tyfoons, hebben een verwoestend effect. Myanmar verkeert hierdoor in een ongekende humanitaire noodsituatie. Honderdduizenden mensen hebben geen thuis meer hebben en zijn op noodhulp aangewezen. Daarnaast is nu ook het moesson-seizoen aangebroken. Mensen in tijdelijke onderkomens zijn nog kwetsbaarder.  

Geen thuis, geen eten, geen zorg

De situatie is nijpend: een groot deel van de bevolking was al vóór de aardbeving aangewezen op humanitaire hulp nodig, waaronder voedsel, water, onderdak, en medische zorg. Na de aardbeving is dit aantal met miljoenen mensen toegenomen. Naar schatting leeft een derde van de bevolking in voedselonzekerheid.  

De natuurramp kwam bovenop het conflict tussen het leger en gewapende milities, dat het land sinds 2021 in zijn greep houdt en heeft geleid tot een diepe economische en sociale crisis. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de nationale armoedegrens. Basale voorzieningen, zoals gezondheidszorg en onderwijs zijn ingestort, vooral in door conflicten getroffen gebieden.  

Dreiging van de moesson

En bovenop dat alles, is nu ook het jaarlijkse moesson-seizoen begonnen, dat tot oktober duurt. Zware regenval brengt het risico van overstromingen, aardverschuivingen en uitbraken van ziektes zoals cholera en dengue. Voor mensen die al ontheemd zijn en in tijdelijke onderkomens leven, vormt dit seizoen een directe bedreiging voor hun gezondheid en veiligheid.  

Hoe verder?  

Op veel plekken in Myanmar is het Rode Kruis actief om te helpen. Vrijwilligers, zoals Honey Thin, doen wat ze kunnen. Maar ze hebben hulp hard nodig. Ben jij die helpende hand?  

Meest recente berichten