Word vrijwilliger Doneer

Dankzij ontbijttas nu kids met gezonde snack naar school 

Geplaatst op 09 november 2023

Op verschillende plekken in Nederland deelt het Rode Kruis ontbijttassen uit. Gezinnen die hiervoor in aanmerking komen kunnen één keer per week een ontbijttas op komen halen bij een van de partners van het Rode Kruis, zoals bij een buurthuis of wijkcentrum. Want geen kind zou met honger in de klas mogen zitten.

Kim loopt op woensdagochtend het wijkcentrum in het Utrechtse Lombok binnen. “Dit is m’n vijfde week dat we de ontbijttas krijgen en het bevalt echt heel goed”, zegt de alleenstaande moeder vrolijk. Kim is niet haar echte naam, ze wil graag anoniem blijven. “Ik durf er nu op school tegen de andere moeders wel open over te zijn, omdat zij zo hopelijk ook de stap naar hulp durven te zetten. Maar om nu met mijn naam op papier in een verhaal te staan, dat gaat me wat ver.”  

30.000 ontbijttassen 

Inmiddels worden de ontbijttassen nu een jaar in Utrecht uitgedeeld bij lokale partners van het Rode Kruis. Elke week ontvangen gemiddeld 500 kinderen deze voedselhulp van het Rode Kruis. Dit jaar gaf het Rode Kruis alleen in Utrecht al ruim 10.000 tassen weg. Ook in de provincies Friesland, Noord-Holland, Groningen en sinds kort in Den Haag geeft het Rode Kruis via lokale partners ontbijttassen aan gezinnen die een extra steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. In 2023 deelde het Rode Kruis tot nu toe meer dan 30.000 ontbijttassen uit in het land.  

Langzaam druppelen verschillende mensen het wijkcentrum binnen waar de vrijwilliger van het Rode Kruis vandaag klaar staat met tassen. Kim vertelt: “Ik heb vijf kinderen en dankzij deze ontbijttassen kan ik de kinderen een gezonde snack meegeven naar school. Daarvoor is nu iets meer geld over.” Ze ontvangt elke week drie tassen. Haar twee oudste kinderen hebben al een bijbaantje, waardoor ze zelf iets bijverdienen.  

Verschillende producten uit de ontbijttas.

Bruinbrood en pindakaas 

In de ontbijttas zitten gevarieerde producten zoals bruinbrood, eieren, pindakaas en een komkommer. Ouders mogen feedback geven over de inhoud van de tas en het Rode Kruis kijkt of daar gehoor aan gegeven kan worden. Een vader die zojuist een tas heeft opgehaald vertelt: “Het geld dat ik nu overhoud dankzij deze ontbijttassen stop ik in een potje, zodat we af en toe een uitje kunnen plannen. Alle boodschappen zijn zo duur geworden, vooral de gezonde producten. Deze ontbijttas geeft echt een beetje extra ruimte voor leuke dingen.” 

Tijdens de coronapandemie merkten we bij het Rode Kruis voor het eerst dat voedselhulp nodig was. Rode Kruis medewerker Simone ondersteunt bij de lokale partner in Utrecht: “Je zou willen dat het niet nodig is, maar we zijn blij dat we op deze manier kunnen helpen.” Gezinnen krijgen gemiddeld drie maanden een ontbijttas, daarna worden ze opgenomen in het boodschappenkaarten-programma van het Rode Kruis, of doorverwezen naar reguliere hulp.  

Voedselhulp van het Rode Kruis

In Nederland leven meer dan 400.000 mensen in voedselnood die hulp nodig hebben, maar dit (nog) niet krijgen. Het Rode Kruis helpt hen door het uitdelen van boodschappenkaarten, schoolmaaltijden of deze ontbijttassen. We vinden dat ieder kind voldoende voeding moet krijgen, en een goed ontbijt is daarbij essentieel. In een aantal regio’s delen we daarom ontbijttassen uit aan basisschoolkinderen. Zo kunnen ze met volle energie en concentratie de dag beginnen.

Meest recente berichten