Word vrijwilliger Doneer

EHBO-instructeur Marjolijn:“Mensen zelfverzekerder maken is waarvoor ik het doe”

Geplaatst op 12 maart 2021

Tijdens een gezellig potje tennis zakte een teamgenoot plotseling in elkaar. Omstanders bleven staan: wat nu? Toen Marjolijn over dit incident op de tennisbaan hoorde, besloot ze EHBO-instructeur te worden. Ze had al zo’n dertig jaar ervaring als verpleegkundige op de hartbewakingsafdeling in het ziekenhuis en gaf reanimatiecursussen aan het medisch personeel. Die kennis wilde ze niet onbenut laten. “Het is een mooie uitdaging om namens het Rode Kruis mijn praktijkervaring over te brengen.”

Na zo’n dertig jaar in het ziekenhuis als verpleegkundige op de hartbewakingsafdeling te hebben gewerkt, wilde Marjolijn haar praktijkervaring graag over brengen aan een breed publiek. “Er zijn nog steeds driehonderd plotse hartstilstanden per week. Als je als leek weet wat je dan kunt doen, dan kun je in sommige situaties het verschil maken. Het is mooi om mijn kennis van eerste hulp over te kunnen brengen aan verschillende mensen.”

Inmiddels geeft Marjolijn al ruim tien jaar EHBO-cursussen en dat gaat haar nog lang niet vervelen. “Soms heeft EHBO nog een wat stoffig imago. Mensen denken dat de lessen saai zijn. Wanneer ze eenmaal een cursus volgen, worden ze vaak verrast. De cursussen die ik geef zijn namelijk heel hands-on. Weten hoe je bijvoorbeeld iemand kan reanimeren en het daadwerkelijk ook doen, zijn echt twee verschillende dingen. De cursisten goed laten oefenen is voor mij dan ook het belangrijkste onderdeel.”

Komt het weleens voor dat iemand de cursus niet haalt? “Soms, je moet uiteindelijk wel goed kunnen handelen, competent zijn en snappen waarom je dingen juist wel of niet moet doen. Maar de meeste cursisten zijn leergierig genoeg. Vaak volgen mensen een cursus omdat ze een noodsituatie hebben meegemaakt waarbij ze niet goed wisten hoe ze moesten handelen. De schrik kan er dan goed in zitten. Mensen lopen na een EHBO-cursus vaak opgelucht de deur uit omdat ze handvaten voor noodsituaties mee hebben gekregen”, aldus Marjolijn.

Momenteel staan met name veel jonge ouders te popelen om een EHBO-cursus te volgen. “Zij willen graag zekerder worden wanneer hun kind eerste hulp nodig heeft. Mensen meer zelfverzekerd in noodsituaties leren optreden is dan ook waarvoor ik het doe. Hopelijk kunnen de reguliere cursussen ook snel weer beginnen.”

EHBO in coronatijd

Vanaf 3 maart 2021 mogen er weer EHBO- en reanimatiecursussen worden georganiseerd voor bedrijven, instellingen en organisaties. Reguliere cursussen voor mensen die geen EHBO-certificaat nodig hebben voor hun werk of bedrijf worden nog niet hervat.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?