Word vrijwilliger Doneer

Enorme ravage na de aardbeving in Turkije en Syrië en iedere minuut telt

Laatste update: 7 februari 2023
Geplaatst op 06 februari 2023

Ze zijn verschrikkelijk, de eerste beelden na de aardbeving in Turkije en Syrië. Door de beving zijn duizenden mensen overleden en vele anderen raakten gewond. Gebouwen zijn ingestort en veel mensen zitten nog vast onder het puin. Het Rode Kruis doet alles om te helpen in Turkije en Syrië.

Ravage aardbeving Turkije en Syrië

De aardbeving in het grensgebied van Syrië en Turkije had een kracht van maar liefst 7.8 op de schaal van Richter. De beving was zo zwaar dat hij zelfs in Cyprus, Libanon en Israël werd gevoeld.

In Turkije zijn zeker tien provincies geraakt. In Syrië zijn in ieder geval gebouwen ingestort in Hama, Aleppo, Latakia en Tartous. Duizenden mensen zijn overleden, er zijn vele gewonden en er liggen nog mensen onder het puin.

De situatie is extra lastig omdat het momenteel erg koud is in het gebied. Er ligt op veel plekken sneeuw en er zijn zware stormen. Daardoor is het lastig om hulpteams en -goederen op locatie te krijgen. Hulpverleners van het Rode Kruis in Syrië en Turkije zijn hard bezig om zoveel mogelijk mensen te redden en hulpgoederen te brengen naar getroffen gebieden.

Hoe helpt het Rode Kruis bij de aardbeving?

 • We helpen bij zoek- en reddingsacties en proberen zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen.
 • We bieden eerste hulp, bemensen ambulances en vervoeren mensen naar het ziekenhuis.
 • We zorgen dat mensen in Syrië en Turkije bloed kunnen doneren en vervoeren dit binnen beide landen naar het rampgebied.
 • We delen dekens, tenten, voedsel en maaltijden uit.

Wat kun jij doen voor de slachtoffers?

Wij hebben een gironummer geopend om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Wil jij de mensen in Turkije en Syrië steunen? Doneer dan op Giro 7244: IBAN: NL19INGB0000007244.

Veelgestelde vragen

 • Wat is Giro555?

  Als er een grote ramp gebeurt, slaan de elf Samenwerkende Hulporganisaties de handen ineen om samen geld op te halen. Dit doen ze op Giro555.

 • Steun ik met mijn donatie de hulpverlening van het Rode Kruis?

  Met je donatie op Giro555 steun je de hulp van de elf Samenwerkende Hulporganisaties. Het Rode Kruis is één van die elf organisaties. Met de opbrengsten zorgt het Rode Kruis onder andere voor medische hulp, warme maaltijden, voedsel en opvang.

 • Wat is het verschil tussen Giro 7244 en Giro555?

  Vlak na de aardbeving heeft het Rode Kruis zelf een gironummer geopend: Giro 7244. Met je gift op Giro 7244 steun je het levensreddende werk van het Rode Kruis.

  Maar de ramp is zó groot dat alle hulporganisaties de handen ineen hebben geslagen en Giro555 hebben geopend. Daarom kun je vanaf 7 februari ook doneren op Giro555.

 • Hoe weet ik of mijn donatie goed terechtkomt?

  Giro555 vindt het belangrijk dat jouw geld terechtkomt bij mensen in nood. Daarom houden alle organisaties zich aan strenge afspraken om te zorgen dat jouw geld zo goed mogelijk wordt besteed. Bovendien begrijpen de Samenwerkende Hulporganisaties dat jij wilt weten waar jouw donatie naartoe is gegaan. Daarom kun je na elke inzamelingsactie precies nalezen hoe het opgehaalde geld is besteed in de uitgebreide rapportages.

  Uiteraard vinden we het ook bij het Rode Kruis heel belangrijk dat jouw gift zo goed mogelijk wordt besteed. Dat lees je in onze jaarverslagen en in onze rapportages per actie.

Meest recente berichten