Word vrijwilliger Doneer

Gekneusd of gebroken? “Ik klapte op het stuur en kon even geen adem halen”

Geplaatst op 02 mei 2022

Een dagje mountainbiken op de Veluwe liep pijnlijk af voor Luuk (16). Door een gat in de weg viel hij van zijn fiets, zijn ribben klapten op het stuur. “Het ging allemaal heel snel, het deed eerst geen pijn, maar ik moest echt even naar adem happen.” Wat doe je dan?

Iedere mountainbiker weet het: naar beneden gaan is het gaafste én uitdagendste. Het is het moment dat je de fiets in perfecte balans moet hebben, zoekt naar snelheid voor die adrenalinekick terwijl je voorzichtig de beste route kiest op het off-road parcours. “Ik let altijd heel goed op de weg, maar dit gat had ik gewoon niet gezien”, herinnert Luuk zich. “Eigenlijk ging ik niet eens zo heel hard, maar ik voelde de fiets onder me uit glijden. Je valt in slow motion, maar tegelijkertijd gaat het heel snel. Ik lande met mijn bovenlijf op het stuur van de fiets. Dit brak mijn val, maar misschien ook mijn wel rib.”

Luuk had een mountainbikeongeluk en krijgt EHBO Rode Kruis
Luuk kreeg hulp nadat hij van de mountainbike was gevallen.

Blauw

‘Misschien’, omdat het niet altijd duidelijk is of een rib gebroken of gekneusd is. Dat bleek toen Luuk zich meldde bij de huisartsenpost in de buurt. “Ik kreeg te horen dat het voor de genezing meestal niet uitmaakt of er een scheurtje zit of een kneuzing. Een paar weken rust en dat heelt het vanzelf. Ik heb dan ook geen scan gehad, ik mocht met wat pijnstillers weer naar huis. De pijn was vervelend, ik kon zeker een week moeilijk diep ademhalen, hoesten of niezen. En mijn hele zijkant was blauw. Maar het engste was eigenlijk het moment van de val, toen ik even geen adem kreeg. Ik wist wel meteen: rustig blijven, niet in paniek raken. En gelukkig was er iemand van de organisatie bij, die meteen vermoedde wat het was. Door rustig te praten en even wat te drinken, kwam ik een beetje bij. Hij kon gelukkig regelen dat ik eindje verderop door een auto werd opgehaald. Het stuk teruglopen naar het beginpunt was me niet gelukt.”

Sporten met kinderen

Inmiddels is Luuk helemaal genezen en sport hij weer volop. Boogschieten, boksen en bij mooi weer lekker mountainbiken. “Je weet natuurlijk dat er altijd een risico is als je een sport doet, maar ik vind dat geen reden om altijd maar voorzichtig te zijn. Het helpt wel als je in elk geval iets weet van EHBO voor de blessures die bij jouw sport het vaakst voorkomen. Ik ga nu zelf een opleiding volgen voor pedagogisch medewerker. Ik hoop dat ik in mijn opleiding en later in mijn werk lekker veel kan gaan sporten met kinderen. Ik zal dan zeker een cursus EHBO volgen, of misschien krijg ik die wel verplicht tijdens mijn opleiding. Zodat ik precies weet wat ik moet doen als het een keer misgaat.”

Tips van onze EHBO-ambassadeur

Louise Schalkoort Rode Kruis

EHBO-instructeur Louise Schalkoort:

Een harde klap op de ribben, zoals Luuk had, komt inderdaad regelmatig voor bij fietssporten. Maar ook met bijvoorbeeld turnen kan iemand hard botsen tegen een brug of ongelukkig neerkomen op het bovenlijf.

Als je in de buurt bent, controleer dan of iemand bij bewustzijn blijft en kan blijven ademen, ondanks de pijn. Zorg dat hij of zij comfortabel kan zitten en geef liever niets te eten of te drinken. Gaat ademen niet, of is iemand buiten bewustzijn, bel dan altijd 112. Er kan sprake zijn van een klaplong, of in een extreem geval van een perforatie.

Als iemand goed bij blijft, is de kans groot dat het om weliswaar een pijnlijke blessure gaat, maar één die heel goed vanzelf heelt met rust en beperkte lichaamsbeweging. Een huisarts kan hier in adviseren.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?