Word vrijwilliger Doneer

Als een arts je wond moet schoonmaken met zout water: groot tekort aan medische hulp in Noord-Ethiopië

Geplaatst op 03 februari 2022

Wegwerphandschoentjes hergebruiken, wonden schoonmaken met zout water in plaats van jodium en zelfs drains uitspoelen en bij een andere patiënt inbrengen: artsen in het noorden van Ethiopië hebben geen andere keus. Door het slepende conflict in de regio Tigray is er een groot tekort aan medische hulpmiddelen. Alsof dat nog niet genoeg is, dreigen enorme voedseltekorten en zitten burgers gevangen tussen geweld.

Wie in het noorden van Ethiopië dringend medische hulp nodig heeft, kan een behoorlijk probleem hebben. Veel ziekenhuizen zijn gesloten omdat er niet genoeg medicijnen zijn. Dagelijks overlijden mensen met chronische ziekten die geen hulp kunnen krijgen. Vrouwen moeten thuis bevallen, omdat gezondheidscentra niet meer open zijn, of geen stroom of water hebben.

Ziekenhuizen die nog wel open zijn, kunnen vaak geen goede hulp bieden. Ze moeten medicijnen toedienen die over de datum zijn en zuurstofinstallaties zijn vaak kapot. “In Tigray moeten we medische materialen die je eenmalig mag gebruiken, zelfs hergebruiken. Je kunt dat denken aan wegwerphandschoenen, medische mondkapjes en ook drains die ingebracht moeten worden in de borst van patiënten. Op sommige plekken gebruiken dokters zout water in plaats van desinfecteermiddel om wonden schoon te maken”, zegt Apollo Barasa, gezondheidscoördinator van het Rode Kruis in Ethiopië.

Het is moeilijk om in Noord-Ethiopië medische hulp te bieden omdat in de regio wordt gevochten. Door het conflict en de beperkte toegang tot het gebied is het erg moeilijk om hulpmiddelen ter plaatse te krijgen.

Voedseltekort en geweld

Ondertussen dreigt in Ethiopië ook nog eens tekort aan voedsel te ontstaan. Door enorme droogte wordt te weinig eten geproduceerd. Door de droogte zijn inmiddels ruim 230.000 stuks vee gestorven. Verwacht wordt dat de komende maanden 6 miljoen mensen levensreddende hulp nodig hebben omdat er niet genoeg te eten is.

Ondertussen zitten burgers in het noorden van het land ook nog eens continu gevangen tussen geweld. De luchtaanvallen en gevechten blijven aanhouden en burgers dreigen daar het slachtoffer van te worden.

We helpen waar we kunnen

Het Rode Kruis doet er alles aan om de mensen in de regio te helpen. Zo ondersteunen we medische klinieken en wisten we zo in 2021 ruim 110.000 mensen te helpen. Verder doen we er alles aan om hulpmiddelen de regio in te krijgen. Deze week is het voor het eerst sinds september gelukt om een vliegtuig met medische hulpgoederen naar Tigray te vliegen en dit willen we de komende tijd vaker doen.

Ook hebben we de afgelopen weken voor het eerst in zes maanden voedselhulp kunnen bieden in Lalibela, Amhara. Hierbij kregen 2.500 mensen voedsel, en we deelden aan 6.000 mensen hulpgoederen uit als matrassen, jerrycans en keukensets. Het afgelopen jaar hielpen we 655.000 mensen aan huishoudgoederen, ondersteunden we 875.000 mensen met landbouwhulp en hielpen we 1.950.000 mensen met schoon water en hygiëne.

Verder roepen we alle partijen op om het humanitair oorlogsrecht te respecteren. Volgens de regels die gelden in oorlogstijd moeten burgers altijd beschermd worden tegen aanvallen. De strijdende partijen moeten er alles aan doen om vast te stellen dat het doel wat ze willen raken, een militair doel is.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?