Word vrijwilliger Doneer

Grote zorgen om ziekte-uitbraak in aardbevingsgebied Myanmar 

Geplaatst op 09 april 2025

Het stof van de ingestorte gebouwen is nog maar net gaan liggen, maar het verdriet is nog altijd groot. De aardbeving die in Myanmar en Thailand vele levens heeft gekost is alweer een week geleden. En hoewel mensen nog altijd vrezen voor de levens van hun familieleden, maken onze hulpverleners zich ook zorgen om een diarree-uitbraak in het gebied, die nog meer levens op het spel zet.  

De aardbeving heeft ongelofelijk veel schade aangericht in Myanmar en Thailand. Vooral het gebied rondom het epicentrum bij de stad Mandalay is zwaar geraakt. Huizen zijn ingestort, ziekenhuizen zijn beschadigd en ook de elektriciteit is uitgevallen. Door deze stroomuitval werken waterpompen niet meer. Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis, hoort van hulpverleners ter plekke wat de gevolgen zijn: Overdag is het ver over de dertig graden, mensen leven op straat, hebben geen toegang tot schone wc’s, of delen die met velen. Er is een groot tekort aan schoon drinkwater, wat juist nodig is als je lijdt aan acute diarree. De situatie baart ons grote zorgen.” 

Hoewel diarree misschien niet gelijk klinkt als iets ernstigs, gaan in veel landen mensen elke dag dood aan de gevolgen van diarree. Doordat ze (noodgedwongen) vervuild water drinken kunnen ze erg ziek worden en uitdrogen door de diarree. Vooral voor kinderen, mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen lopen risico. 

Kans op verdere uitbraak verkleinen

Om de kans op diarree en anderen ziekten zoals cholera tegen te gaan, delen hulpverleners chlorinetabletten uit, die water zuiveren, zodat mensen het veilig kunnen drinken. Ook werken ze aan het herstellen van waterleidingen en zorgen ze voor brandstof om water op te pompen. 

Meer dan honderd ziekenhuizen zijn verwoest door de aardbeving, terwijl die juist nu zo hard nodig zijn. Voor mensen die direct medische hulp nodig hebben, zijn medische klinieken opgezet. Ook zijn er medische hulpmiddelen en medicijnen gebracht. Reddingswerkers kregen helmen, handschoenen, touwen en stretchers om gewonde mensen op te vervoeren. 

Nog geen toegang tot alle gebieden 

Juist in de eerste dagen is snelle hulp van levensbelang. Om zo mensen onder het puin te kunnen halen en verwonde mensen te kunnen helpen. Maar het is nog altijd moeilijk om alle gebieden in te komen, vanwege de kapotte wegen en bruggen en het aanhoudende geweld. Het is aan de overheid om zo snel mogelijk de wegen vrij te maken, zodat hulpverlening ook in de afgelegen gebieden op gang komt. 

Derk Segaar vertelt: “Het Rode Kruis roept de strijdende partijen in Myanmar op om hun meningsverschillen opzij te zetten en bredere humanitaire toegang tot getroffen gebieden mogelijk te maken. Alleen dan krijgen mensen de hulp die zo hard nodig is.”  

Help mee op Giro 7244 

We vrezen voor honderden doden en gewonden. Hulpverleners van het Rode Kruis bieden medische zorg en zoeken naar vermisten onder het puin. Om de slachtoffers van de aardbeving te steunen, openen we Giro 7244. Wil jij ook helpen? Doneren kan via onze website of via rekeningnummer NL19INGB0000007244. 

Meest recente berichten