Word vrijwilliger Doneer

Half jaar na de aardbeving: de mentale klap blijft groot

Geplaatst op 02 augustus 2023

Zes maanden geleden begon de vloer onder de voeten van miljoenen mensen in Turkije en Syrië te schudden, stortten gebouwen in en raakten families alles kwijt. Ook nu blijven de noden hoog en komen duizenden hulpverleners nog iedere dag in actie om te helpen. Ze delen voedsel uit en zorgen voor medische- en mentale hulp.

Op 6 augustus is het een half jaar geleden dat het noodlot voor miljoenen mensen in Syrië en Turkije toesloeg. 55.000 mensen kwamen door de aardbeving om het leven. Ruim 200 duizend hulpverleners kwamen meteen in actie om te helpen waar ze konden. En nog altijd gaan ze onverstoorbaar verder.

Hulp in Turkije

Het Rode Kruis in Turkije richt zich vooral op voedselhulp voor de mensen die zijn getroffen door de aardbeving. Zij deelden maar liefst 416 miljoen maaltijden uit. Ook voorzien we in financiële hulp, zodat mensen zelf kunnen bepalen wat ze nodig hebben.

Naast de voedsel- en financiële hulp hebben we in een aantal gebieden mobiele gezondheidsklinieken opgezet. Deze klinieken staan in gebieden die moeilijk te bereiken zijn of waar de aardbeving veel heeft verwoest. Hiermee hielpen Rode Kruis-hulpverleners 47.000 mensen.

Rode Kruis aardbeving hulp
In de gaarkeukens van de Turkse Rode Halve Maan wordt iedere dag voor duizenden mensen gekookt.

Hulp in Syrië

Het jarenlange conflict plus de aardbeving hebben grote gevolgen voor de bevolking van Syrië. Veel ziekenhuizen zijn onbruikbaar en watersystemen zijn ernstig beschadigd.

Rode Kruis-hulpverleners komen dag en nacht in actie bij noodhulp, op de ambulance en in klinieken. En dat is hoog nodig, want in de afgelopen maanden boden zij 2,6 miljoen keer gezondheidszorg. Ook op het gebied van schoon water en herstel van beschadigde watersystemen zet het Rode Kruis groot in.

Psychische hulp van groot belang 

De mentale klap is groot voor de getroffenen van de aardbeving. De angst, het verdriet en verlies maken grote indruk en kunnen zorgen voor mentale problemen. Daarom richtten hulpverleners zich naast de fysieke hulp – zoals voedsel, onderdak en water – steeds meer op psychosociale ondersteuning. Ze bieden een luisterend oor of zorgen juist voor een beetje afleiding. Deze mentale eerste hulp zorgt ervoor dat acute stress afneemt.

Veel van de hulpverleners komen zelf uit het getroffen gebied en hebben de afgelopen maanden veel meegemaakt en gezien. Ook voor hen heeft dit werk een grote impact. Hulpverleners kloppen daarom zelf regelmatig aan om over de gebeurtenissen te praten.

aardbeving Syrië kinderen

Het Rode Kruis blijft hulp bieden 

Noodhulp blijft de komende tijd nodig voor miljoenen mensen, want het duurt nog jaren voordat de getroffen regio’s hersteld zijn. Voor veel families betekent dit dat zij volgend jaar nog altijd in tijdelijke onderkomens leven. Zij hebben dus humanitaire ondersteuning nodig. Het Rode Kruis blijft voor alle getroffenen van de aardbeving klaarstaan, totdat zij hun levens zelfstandig kunnen oppakken.    

Meest recente berichten