Word vrijwilliger Doneer

Hartverwarmend: Nederlanders in actie tegen corona

Geplaatst op 01 april 2020

Veel Nederlanders zetten zich in om de coronacrisis te bestrijden en de corona-hulpverlening van het Rode Kruis te steunen. Tien prachtige initiatieven op een rij.

Vliegtuigmaaltijden voor zorgpersoneel

Wat doe je met 30.000 vliegtuigmaaltijden die overbodig zijn omdat er niet meer gevlogen wordt vanwege de coronacrisis? Een aantal Brabantse bedrijven sloegen de handen ineen voor een mooi initiatief: wie 3 euro doneert via de website hoesmaaktuhet.nl bezorgt een vliegtuigmaaltijd bij medewerkers van ziekenhuizen of zorginstellingen die met corona te maken hebben. Het geld dat overblijft maken ze over naar het Rode Kruis voor coronahulpverlening.

Borrelen tegen corona

De grootste VrijMiBo van Nederland (www.vrijmibotegencorona.nl) veroorzaakte afgelopen vrijdag (27 maart) een massale lange-afstand-borrel. De borrelaars doneerden meer dan 2.505 euro voor corona-hulpverlening aan het Rode Kruis.

Voorlichting en laptops

Studenten bedrijfsinnovatie Casper Rijzewijk (21) uit Tilburg en Daan Woestenenk (19) uit Goirle maakten een site die informatie over corona en de verspreiding van dat virus combineert met de verkoop van corona-gerelateerde producten zoals handgel en laptops om thuis te werken. Een percentage van de verkoopprijzen van de verkochte producten gaat naar het Rode Kruis.

BN’ers: verzamel mondkapjes!

Sinds de coronacrisis is er een nijpend tekort aan allerlei beschermingsmiddelen.Bekende Nederlanders onder wie cabaretiers Claudia de Breij, Eva Crutzen en Jeroen Woe; presentatoren Marieke Elsinga, Derk Bolt en Shally Sterk; wetenschapsjournalist Diederik Jekel; columnist Roos Schlikker en YouTuber Kalvijn roepen via Instagram hun volgers op om – samen met het Rode Kruis – zorgpersoneel aan mondkapjes, handschoenen en desinfecterende gel te helpen.

Corona-spatscherm

Het bedrijf Pitstop Reclame uit het Overijsselse Hardenberg maakt van plexiglas zogenoemde corona-spatschermen om consumenten en personeel van bijvoorbeeld supermarkten te beschermen. Een deel van de opbrengst gaat naar het Rode Kruis.

Hulp uit het Westland

Bedrijf Saving The Plants uit het Westland wordt getroffen door de corona-crisis maar doneert desondanks van elke verkochte plant 5 euro aan corona-hulpverlening van het Rode Kruis.

Zadenspecialist doneert brillen

Zadenspecialist Incotec leverde naar aanleiding van de oproep van het Rode Kruis honderden veiligheidsbrillen en labjassen af bij de hoofdingang van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn.

Dj’s draaien thuis plaatjes

Zeeuwse dj’s draaien thuis plaatjes, filmen dat en zetten de video op een nieuw platform: Zeeland DJ Collective. Kijken en luisteren is gratis, maar de dj’s vragen wel een tegenprestatie: doneer geld aan bedrijven en instellingen die door de coronacrisis in moeilijkheden zitten en/of aan het Rode Kruis.

Geen koffie!

‘Wij willen niet machteloos toekijken. Voor elke vierkante meter die we nu gaan invoegen, storten we 1 euro voor de corona-hulpverlening van het Rode Kruis’, aldus de Nationale Reinigings- en Voegdienst uit het Brabantse Sint-Michielsgestel. ‘Verder houden we ‘anderhalve meter afstand, schudden we geen handen, komen we niet binnen en hoeven we geen koffie’.

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?