Word vrijwilliger Doneer

Het Rode Kruis helpt al een jaar in de opvang (en dat blijven we doen)

Geplaatst op 17 mei 2023

Je kunt je vast de beelden nog herinneren van mensen die buiten moesten slapen bij Ter Apel. Precies een jaar geleden gebeurde dat voor het eerst. Het Rode Kruis heeft het afgelopen jaar hulp verleend in de opvang. En omdat de situatie een jaar later nog steeds heel onzeker is, blijven we dat ook doen. “Ik hoop dat dat zich nooit meer herhaalt,” aldus Heleen van den Berg, waarnemend Directeur Nationale Hulp van het Rode Kruis.

“Het Rode Kruis doet alles binnen zijn macht aan om mensen in nood te helpen,” vervolgt Heleen. “Het afgelopen jaar hebben mensen vrijwillig bijna 19.000 uur hulp verleend voor mensen die opvang nodig hebben.” Het is de eerste keer dat we in Nederland op grote schaal hulp verlenen in de opvang. In Ter Apel, Utrecht en in Amsterdam zijn sinds vorig jaar zomer zogenoemde Humanitaire ServicePunten (HSP) opgezet. Onze hulpverleners verlenen daar onder andere EHBO, bieden een luisterend oor, geven informatie en verwijzen mensen door naar de juiste hulp. Ook boden we het afgelopen jaar ondersteuning aan bij opvanglocaties.

Hulp en ondersteuning bieden 

Maar het Rode Kruis doet meer dan praktische hulp bieden. Zo bieden we ook psychosociale ondersteuning bij opvanglocaties. Met onze service Restoring Family Links (RFL) helpen we vluchtelingen om het contact met familieleden te herstellen als ze die zijn kwijtgeraakt tijdens het vluchten.

Genoeg plekken beschikbaar

Ook was het Rode Kruis het afgelopen jaar actief in de 69 crisisnoodopvanglocaties en 29 noodopvanglocaties. We zorgden ervoor dat verschillende opvanglocaties zijn ingericht met bedden, dekens en lakens. Daarnaast delen we ook toiletspullen, eten en drinken uit. Het afgelopen jaar hebben we ook zelf 16 opvanglocaties gerund.

Momenteel ondersteunt het Rode Kruis 14 opvanglocaties voor mensen die asiel willen aanvragen in Nederland. Van deze locaties runnen we 9 locaties zelfstandig. Het Rode Kruis houdt de situatie rond de tekorten in opvangplekken goed in de gaten en is daarvoor in nauw contact met de verantwoordelijke autoriteiten.  “Het is in deze tijden waarin er veel crisisnoodopvang nodig is van groot belang dat er genoeg plekken beschikbaar komen voor humane opvang van mensen op de vlucht. Wij zullen daar zo goed mogelijk aan bijdragen waar we kunnen”, concludeert Heleen.

Meest recente berichten