Het is de nachtmerrie van iedere ouder: je kind zonder eten naar school moeten sturen, simpelweg omdat er geen geld voor is. Toch is dit voor duizenden ouders de harde realiteit. Voor hen biedt het schoolmaaltijden-project wat meer ademruimte. Inmiddels zijn meer dan 1600 scholen door het hele land voor dit initiatief aangemeld. Dit laat de ernst van situatie duidelijk zien.
Geen knorrende magen in de klas, dat is het doel. Daarom zorgen we samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Jeugdeducatiefonds op scholen voor een schoolmaaltijd of delen we boodschappenkaarten uit aan ouders.
Naar verwachting meer voedselarmoede
De voorspellingen over armoede in Nederland liegen er niet om. Volgens het Centraal Planbureau zal het aantal kinderen dat in armoede leeft in 2024 van 6,2% naar 7,0% stijgen als de politiek niet ingrijpt. Dit komt onder andere door de energieprijzen en de inflatie. Onze zorg is dan ook dat meer mensen de financiële eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en in voedselnood komen.
200.000 kinderen geholpen
Op de scholen waar het maaltijdenprogramma loopt, krijgen 190.000 kinderen eten op school. Hierdoor hebben ze meer energie, kunnen ze zich beter concentreren en doen ze actiever mee in de les. Daarnaast krijgen bijna 8.000 ouders van leerlingen om de week een boodschappenkaart van het Rode Kruis. Daar staat geld op om boodschappen van te doen bij verschillende supermarkten en levensmiddelenwinkels. Nog eens 12.000 leerlingen worden hiermee geholpen.
Boodschappen zijn sluitpost
Vaak worden boodschappen gezien als sluitpost, nadat alle vaste lasten zoals huur en zorgverzekering zijn betaald. Van het geld dat overblijft worden boodschappen gedaan. Elke euro extra is dan van harte welkom. Zo geven ouders aan dat het een zege is dat er eindelijk een gevulde fruitschaal op tafel staat.
Toekomst programma niet duidelijk
Of het programma ook in 2024 kan worden voortgezet is nog niet bevestigd. Daar zal de politiek de aankomende tijd een uitspraak over doen. Naast deze schoolmaaltijden ondersteunt het Rode Kruis ook lokale initiatieven om voedselarmoede tegen te gaan.