Word vrijwilliger Doneer

Jermy (6) werd gestoken door 9 wespen: “Ik dacht dat ik doodging”

Geplaatst op 22 juli 2020

Een houten vlot, de zon schijnt, het water klotst. Wat doe je dan? Een stukje varen natuurlijk. Maar wat Jermy, zijn oudere broer Jemairo en hun moeders vriend Perry niet wisten, was dat onder het oude vlot een nest vol wespen zat.

Al snel zoemden een paar wespen om de hoofden van het drietal. Ze probeerden de wespen weg te jagen door met een stok te slaan en te stampen. Toen kwam een woeste zwerm van onder het hout tevoorschijn. Minstens negen wespen stortten zich op Jermy, die helemaal in paniek raakte. “Ik dacht dat ik doodging.”

Wespen in je broek én schoenen

Ze renden weg naar huis, met de wespen achter zich aan. Moeder Joyce: “Ik schrok heel erg toen de jongens voor de deur stonden. Jermy was helemaal in paniek en gilde zoals ik hem nog nooit gehoord had. Ik wist eerst natuurlijk niet wat er aan de hand was, je schrikt je kapot om je kind zo overstuur te zien. Toen we zijn kleren uittrokken, zagen we dat hij overal gestoken was: op zijn armen, benen, buik en rug. Er vielen nog eens drie wespen uit zijn broek en één kwam uit zijn schoen.”

Koelen

Joyce en Jemairo gingen direct het gif uit de wonden zuigen. Een reactie die je veel ziet, maar niet de juiste, zo legt EHBO-richtlijnenspecialist Cees van Romburgh uit.  Je kunt het wespengif er niet uitzuigen, het is allang opgenomen in het bindweefsel en de zenuwen zijn al geactiveerd. Het enige dat je bewerkstelligt, is dat je de huid rondom de steek kapot maakt. Dit zorgt ervoor dat het gif zich misschien nog verder kan verspreiden en je eerder kans krijgt op ontstekingen.  Een ijsblokje of coldpack is meer effectief.”

Jermy kreeg koude flessen water tegen zijn wondjes en wat verkoelende crème. Dat hielp. Na een dag was er niets meer te zien van de wespensteken, maar de schrik zit er nog goed in. Jermy: “Ik hoop niet dat iemand dit mee hoeft te maken, want het doet echt heel veel pijn.”

Een wespensteek: weet wat je moet doen

Een wespensteek lijkt onschuldig, maar kan een hoop paniek veroorzaken. Het doet veel pijn en vooral kinderen raken hierdoor overstuur. Als iemand allergisch is voor wespensteken, of in mond of keel wordt gestoken, heb je zelfs te maken met een levensbedreigende situatie. Tijdens een EHBO-cursus leer je wat je moet doen. 

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?