Word vrijwilliger Doneer

Medische en psychosociale hulp in conflictgebieden hard nodig 

Geplaatst op 02 mei 2024

In Soedan kleuren stoeptegels rood terwijl in Oekraïne mensen angstig in de schuilkelder wachten tot het gevaar is geweken. Tientallen miljoenen mensen worden al maanden of zelfs jaren keihard geraakt door extreem geweld en kampen met diepe, fysieke en mentale wonden. Onze hulpverleners komen gelijk in actie bij acute nood, maar om de levensreddende hulp door te kunnen zetten is meer hulp nodig.  

Gewapende conflicten waarbij burgers het hardst geraakt worden, zien we helaas op grote schaal in alle delen van de wereld. Ziekenhuizen veranderen in ruïnes of juist in vluchtelingenkampen, terwijl het geweld dagelijks meer en meer levens verwoest.  

Miljoenen mensen op de vlucht 

Een van die landen waar dit de situatie is, is Soedan. Al meer dan een jaar gaat het land gebukt onder extreem geweld. Als gevolg van het conflict lopen achttien miljoen mensen risico op ondervoeding. Ter vergelijking: dat zijn net zoveel mensen als de hele Nederlandse bevolking.  

Door de gevaarlijke situatie in het land hebben ook nog eens miljoenen mensen hun huis moeten verlaten, op de vlucht voor het geweld. Het grootste deel van de vluchtelingen zoekt veiligheid in buurlanden, zoals Zuid-Soedan. Maar ook dit land gaat al jaren gebukt onder conflict, voedseltekorten en economische instabiliteit. Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, bracht eerder dit jaar een bezoek aan een vluchtelingenkamp in de Zuid-Soedanese stad Renk, waar nu veel Soedanezen wonen.  

Hierover vertelt hij: “Wat ik zag in Renk was inhumaan. Mensen wonen dicht op elkaar, zonder stromend water of elektriciteit. Zo mógen mensen niet leven, maar het is wel de realiteit. Wat het nog schrijnender maakt, is dat de overgrote meerderheid van de mensen die vanuit Soedan naar het zuiden vlucht oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Soedan. Zij zijn nu opnieuw ontheemd.” 

Situatie erg zorgwekkend 

En dit is slechts één van de plekken waar conflict is. Ook in Oekraïne, de Democratische Republiek Congo, Haïti en in Gaza zorgen extreem geweld voor veel slachtoffers. De druk op hulpverleners en financiële middelen neemt daardoor hard toe. Want de omvang van al het leed wereldwijd is op het moment enorm.  

“De situatie zorgt wereldwijd voor problemen op het gebied van huisvesting, medische zorg, voedsel en mentale ondersteuning. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn overal aanwezig, maar zien ook dat zij meer steun nodig hebben om hun werk te kunnen blijven doen. Daarom vragen we donaties om slachtoffers en hulpverleners te ondersteunen, nu en in de toekomst”, benadrukt Harm.  

Ramp op ramp 

Daarnaast worden veel landen waar conflicten zijn, ook hard getroffen door klimaatverandering. Dit zorgt ervoor dat mensen in een extra kwetsbare situatie terecht komen. Hierdoor moeten ze niet alleen vluchten voor menselijk geweld, maar ook voor natuurgeweld zoals overstromingen. Zo ontstaat er een ramp op een ramp, met als grootste slachtoffer: de burgers.  

Hoe eerder mensen met fysieke en psychische noden geholpen worden, hoe sneller zij weer kunnen functioneren. Op het moment dat zij hun leven oppakken, kunnen zij op hun beurt anderen ondersteunen. “Het is dus van groot belang dat wij hen zo snel mogelijk hulp bieden. Het Rode Kruis helpt bij evacuaties, we ondersteunen ziekenhuizen en gezondheidscentra en zorgen voor medische hulpgoederen, bloeddonaties en psychosociale ondersteuning. Dit gebeurt vaak onder extreem moeilijke omstandigheden en met gevaar voor eigen leven”, voegt Harm toe.   

Help ons helpen 

Vanwege de schrijnende situatie is er grote behoefte aan basismiddelen voor medische ondersteuning en geld voor psychosociale hulp. Denk aan medicijnen, een operatiekit en materialen voor sport en spel die je gebruikt om te revalideren, en als therapie voor kinderen die traumatische gebeurtenissen meemaakten. Maar ook voedsel, water en onderdak is hard nodig. 

Hiervoor telt iedere bijdrage. Help jij mee om onze wereldwijde hulpverlening mogelijk te maken? Doneren kan via de knop hieronder of via IBAN-nummer NL33INGB0000000881. 

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

overstromingen Mexico

Hoe de zomer van 2024 de wereld onder water zette 

7 september 2024

Van Brazilië tot aan Jemen: overal ter wereld worden mensen getroffen door verwoestende overstromingen. En dat is niet alleen te wijten aan het regenseizoen. Het klimaat verandert en brengt steeds heftiger en onvoorspelbaarder weer. De gevolgen daarvan zijn overal voelbaar.

Lees meer