Word vrijwilliger Doneer

Meningokokken: wat moet je erover weten?

Geplaatst op 15 februari 2019

Van de 13- en 14-jarigen die in het najaar van 2018 zijn uitgenodigd voor een inenting tegen meningokokken, hebben ongeveer 18.000 tieners de oproep genegeerd, blijkt uit cijfers van de RIVM. Meningokokken is een besmettelijke ziekte en kan dodelijk zijn. In 2018 werden in totaal 103 mensen ziek en overleden 22 mensen. Wat is meningokokkenziekte en hoe herken je een besmetting?

De Meningokokbacterie leeft in neus- en keelholte en verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht. In de buitenlucht overleeft de bacterie niet, dus je kunt alleen besmet raken via direct contact, zoals zoenen, niezen of hoesten.

De meeste mensen die de bacterie bij zich dragen, merken daar niks van. Maar sommige (kwetsbare) mensen krijgen meningokokkenziekte, wat zich uit in hersenvliesontsteking (meningitis of nekkramp) of bloedvergiftiging (sepsis). In Nederland komen type B, C, W en Y van deze ziekte voor. De dodelijkste variant is W, waar 15% van de zieken aan overlijdt. Deze laatste variant zien we vooral bij jongeren. Type W maakt op dit moment de meeste slachtoffers, omdat hij tot nu toe niet in het standaard vaccinatieprogramma was opgenomen.

Symptomen hersenvliesontsteking

  • Plotseling hoge koorts, in combinatie met koude rillingen, braken en hoofdpijn
  • Buigen van het hoofd is soms pijnlijk, vaak kunnen zieken hun kin niet meer op hun borst leggen.
  • Baby’s zijn slaperig, drinken slecht, huilen op een andere manier dan normaal en zijn prikkelbaar. Vaak huilen ze hard bij het verschonen door luierpijn.

Symptomen bloedvergiftiging

  • Verward zijn, minder bewustzijn
  • Plotseling hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid
  • Bloedinkjes onder de huid die eruit zien als roodpaarse vlekjes. Als je op zo’n vlekje drukt, wordt de huid wel lichter maar blijft het vlekje goed zichtbaar.

Wat moet je doen?

Heb jij of heeft je kind één van bovenstaande symptomen? Bel dan direct het noodnummer van de huisarts of 1-1-2. De ontwikkeling van de ziekte verloopt snel; als je niet ingrijpt, kan meningokokkenziekte binnen 24 tot 48 uur tot de dood leiden.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat te doen bij hersenvliesontsteking of andere situaties waarbij je EHBO toepast?

Meest recente berichten

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer