Word vrijwilliger Doneer

Mogelijk misbruik naam Rode Kruis door verkoper mondkapjes

Geplaatst op 23 juni 2020

Het Rode Kruis heeft signalen ontvangen van mogelijk misbruik van de naam van het Rode Kruis door een partij die mondkapjes verkoopt. Het bedrijf, genaamd www.shopmondkapjes.nl, zegt een deel van de opbrengst af te staan aan het Rode Kruis en geeft dit aan op hun website. Het Rode Kruis heeft echter geen contact met deze partij en nog geen donaties ontvangen. Daarnaast hebben wij via media signalen ontvangen dat mensen hun bestelde producten niet hebben gekregen.

Het Rode Kruis probeert contact te krijgen met de partij om na te gaan of zij van plan zijn om geld te doneren. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal het Rode Kruis hen vragen om de naam van het Rode Kruis niet te gebruiken.

Alert blijven

Mocht het zo zijn dat dit bedrijf misbruik maakt van de coronacrisis via de naam van het Rode Kruis, dan betreuren wij dat enorm. Op dit moment draait het Rode Kruis de grootste hulpoperatie sinds jaren in Nederland. We zijn enorm dankbaar dat mensen zo betrokken zijn bij ons werk en willen bijdragen. We vragen donateurs om alert te zijn en goed te checken via wie zij geld doneren. Wanneer iemand geld wil doneren aan het Rode Kruis, kan dat het beste via onze eigen website of via de digitale collecteweek die nu loopt.

Oproep

Ook wil het Rode Kruis een oproep doen aan Nederlanders: maak geen misbruik van deze situatie. Misbruik zorgt ervoor dat het vertrouwen in fondsenwervende acties wordt verkleind, dit schaad de acties van anderen die wel ter goeder trouw zijn. Wanneer er geen vertrouwen meer is in dit soort acties, zijn de mensen die het zwaarst worden getroffen door crisissituaties, zoals het coronavirus, de dupe. Wanneer er niet genoeg geld wordt opgehaald, blijven zij mogelijk verstoken van hulp.

Wil je meer weten over Corona?