Word vrijwilliger Doneer

“De nood in Jemen is alleen maar erger geworden.”

Geplaatst op 19 november 2018

In Jemen is een grootschalige crisis aan de gang. Inwoners hebben te maken met geweld en honger. Als gevolg van een jarenlang conflict heeft driekwart van de bevolking dringend hulp nodig. Juriaan Lahr is hoofd Internationale Hulpverlening bij het Rode Kruis en bezocht Jemen vorig jaar. Een bezoek dat anders liep dan gepland.

Samen met woordvoerder Merlijn Stoffels en presentator Floortje Dessing bezocht Juriaan het Rode Kruis-hoofdkantoor in Sana’a. Een onverwachts vuurgevecht in de hoofdstad verandert het bezoek volledig. “De vuurgevechten deden het gebouw waarin we schuilden trillen op zijn grondvesten. Je voelt je dan zo klein en machteloos.” Uiteindelijk wist het team het gebied veilig te verlaten, maar miljoen Jemenieten zitten vast.

Toestand in Jemen verslechtert

Juriaan: “Als je het vergelijkt met vorig jaar is de nood alleen maar erger geworden. Er is een tekort aan medische hulp, veel ziekenhuizen zijn buiten werking en er is een personeelstekort. Veel ambtenaren zijn al tijden onbetaald aan het werk. En op een gegeven moment is je geld op.”

Overlevingsstand

Kinderen zijn in zo’n schrijnende situatie nog het meest vatbaar voor verslechterde omstandigheden. Het aantal kinderen dat ernstig ondervoed is, is in de afgelopen drie jaar gestegen met 90 procent en inmiddels zijn 2,9 miljoen kinderen en vrouwen ernstig ondervoed.

“Als je in zo’n situatie belandt, moet je op een gegeven moment steeds moeilijkere keuzes maken. Je gaat eerst wat spulletjes verkopen om nog rond te komen. Dan kostbare spullen, zoals de televisie en je sieraden. Vervolgens wordt het een keuze tussen de meest noodzakelijke dingen. Laat je je kind nog naar school gaan of niet? Haal je voedsel voor het hele gezin of  medicatie voor je zieke zoontje?”

Petitie

Humanitaire organisaties kunnen dit probleem niet alleen oplossen. Ook een politieke oplossing is nodig. Voor de mensen in Jemen is het Nederlandse Rode Kruis daarom een petitie gestart. Ruim 8700 mensen hebben de petitie inmiddels getekend. De hoop is dat dit initiatief internationaal wordt overgenomen.

Juriaan: “De vredesbesprekingen moeten door blijven gaan. Jemen mag niet vergeten worden.”

Meest recente berichten