De beelden van de reanimatie van voetballer Eriksen maakten nogal wat los deze week – ook op onze socials. Veel mensen deelden hun eigen ingrijpende ervaringen met reanimatie. En natuurlijk waren er veel vragen. Want wat als je geen idee hebt wat je moet doen in zo’n situatie? Een greep uit jullie ervaringen en vragen.
Weten wat je moet doen geeft zelfvertrouwen
Met dit ingrijpende verhaal laat deze volger het nog maar eens zien: het is enorm fijn als je weet hoe je moet reanimeren. Het geeft zelfvertrouwen. Als een slachtoffer dan alsnog overlijdt, is dat natuurlijk verschrikkelijk. Maar het helpt dan wel om te weten dat je er alles aan hebt gedaan om iemands leven te redden.
De meldkamer helpt je
Het is natuurlijk enorm schrikken als plotseling blijkt dat je iemand moet gaan reanimeren. Helemaal als je het nooit hebt geleerd of als het alweer lang geleden is dat je een cursus kreeg. Heb jij geen idee wat te doen? Of blokkeer je helemaal door de stress? Geen zorgen: als je 1-1-2 belt, begeleidt de meldkamer je net zolang totdat de ambulance is gearriveerd. Je hoeft het dus niet alleen te doen!
Wanneer moet je reanimeren?
Een logische vraag: hoe weet je of je moet beginnen met reanimeren? Gelukkig is het antwoord eigenlijk heel simpel: je begint met reanimeren als iemand bewusteloos is en niet meer ademhaalt of als jij denkt dat hij of zij niet meer ademhaalt. Je kunt niks fout doen – ook als blijkt dat de persoon wel nog een ademhaling heeft. Het slachtoffer kan hooguit pijn voelen als jij zijn borstkas probeert in te drukken, dat is alles!
Eerst starten met reanimeren, dan AED
Ingewikkeld: moet je nu reanimeren of een AED halen? Als er meerdere omstanders zijn, kan een ander de AED regelen. Maar wat nu als je alleen bent? Een AED is heel belangrijk om het hart te herstarten, maar begin altijd eerst met reanimeren. Met reanimeren zorg je er namelijk voor dat de hersenen nog zuurstof krijgen. Als je alleen bent, is dit de volgorde:
- 1-1-2 bellen
- Beginnen met reanimeren
- De alarmcentrale stuurt een SMS naar burgerhulpverleners. Zodra er een hulpverlener is, kan de AED gehaald worden.
Een EHBO-cursus wordt soms vergoed
Een EHBO-cursus of reanimatiecursus kost geld (helaas). Maar wist je dat veel zorgverzekeraars een deel van de cursus vergoeden in een aanvullende module? Soms zelfs voor de volle 100%! Bekijk dit lijstje maar eens.
EHBO op scholen
Hier zijn wij het helemaal mee eens! In april heeft Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik zelfs de Tweede Kamer toegesproken hierover. De mogelijkheid om EHBO een vast onderdeel te laten worden van het lesprogramma wordt nu verder onderzocht. Fingers crossed!
Spanning is oké
Veel mensen vinden reanimeren spannend. En dat is het ook. Die spanning mag er zijn! Hopelijk is het voor jou geen reden om geen EHBO-cursus te volgen. Want, nou ja, dit dus:
Reanimeren kan best eng zijn, maar het is inderdaad nog veel enger om niets te kunnen doen!
Het ingrijpende verhaal van deze volger zegt wat ons betreft alles. Met reanimeren kun je levens redden!
Ook leren reanimeren?
Wil jij weten wat je moet doen als iemand plotseling in elkaar zakt? Overweeg eens een cursus onder begeleiding van een professionele instructeur! In vier uur leer je alles over reanimatie. Nu alvast meer weten? Lees meer over reanimeren op onze site en bekijk de instructievideo!