Word vrijwilliger Doneer

Steeds meer mensen met een lege maag: Giro 5125 om voedselhulp in Nederland te verdubbelen

Geplaatst op 03 april 2023

Lege portemonnee, lege koelkast, lege maag. Er zijn steeds meer mensen in Nederland die niet genoeg geld hebben voor eten. Al maanden ziet het Rode Kruis de vraag om voedselhulp toenemen. Daarom willen we onze hulp verdubbelen. Giro 5125 is vanaf vandaag geopend om dit doel te bereiken.

“Er zijn mensen die structureel te weinig eten of maaltijden overslaan”, vertelt Heleen van den Berg, waarnemend Directeur Nationale Hulp van het Rode Kruis. “Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. In de eerste plaats voor deze mensen zelf, maar op termijn ook voor onze samenleving. Te weinig of niet eten tast immers je gezondheid aan.”

Feiten en cijfers: dit is er aan de hand

◼ Door de inflatie en torenhoge energieprijzen houden mensen steeds minder geld over voor boodschappen. Eten is een sluitpost geworden. Dat betekent dat mensen eerst andere noodzakelijke vaste lasten betalen, zoals de hypotheek of huur.

◼ Uit eerder onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat er meer dan 400.000 mensen in onzichtbare voedselnood leven. Deze mensen willen graag hulp, maar hebben nog geen hulp gevonden. Vaak komen zij niet in aanmerking voor reguliere hulp, bijvoorbeeld omdat ze net een paar euro te veel verdienen of omdat hun administratie niet goed op orde is.  

◼ Het Rode Kruis werkt samen met 73 lokale samenwerkingspartners door heel het land om zoveel mogelijk mensen in voedselnood te helpen. Sinds begin dit jaar helpen we, samen met hen, gemiddeld 6000 gezinnen per maand.

◼ In 2022 bereikten we in totaal 20.000 mensen met onze hulp. Dit jaar willen we dat aantal dus verdubbelen naar 40.000 mensen.

Hoe we helpen

Eén van de manieren waarop het Rode Kruis helpt, is door boodschappenkaarten uit te delen, altijd via de lokale initiatieven. Zij weten namelijk precies wie in hun wijk of buurt onze hulp het hardst nodig heeft. Met de boodschappenkaarten, die een waarde hebben van €21, kunnen mensen zelf eten kopen in de supermarkt. In 2022 deelden we meer dan 215.000 boodschappenkaarten uit. Er staan ruim 2300 mensen op de wachtlijst om ook wekelijks zo’n kaart te krijgen.  

Help ook mee

Om zoveel mogelijk mensen in voedselnood te helpen, heeft het Rode Kruis Giro 5125 geopend. Alleen met donaties kunnen we onze hulp blijven geven en verder uitbreiden. Doneren kan via onderstaande button of via IBAN NL02 INGB 0000 0051 25.

Meest recente berichten