Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis zoekt 1.250 nieuwe vrijwilligers voor evenementen

Geplaatst op 17 januari 2024

Het Rode Kruis zoekt 1.250 nieuwe vrijwilligers in heel Nederland, specifiek om eerste hulp te verlenen. De hulporganisatie zoekt hulpverleners voor evenementen zoals festivals Pinkpop en de Zwarte Cross, en sportevenementen als de marathon van Rotterdam en de Nijmeegse 4Daagse. Ook kunnen mensen hulpverlenen in de (crisis)noodopvang voor mensen op de vlucht. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt van het Rode Kruis een gratis uitgebreide EHBO-cursus. In ruil daarvoor zijn ze minimaal vier uur per maand inzetbaar als hulpverlener.

Afgelopen jaar zette het Rode Kruis meer dan 5.000 vrijwilligers in op evenementen. Het gaat in totaal om meer dan 4.500 evenementen. Sommige hebben duizenden bezoekers, zoals muziekfestivals, andere zijn kleinschalige buurtevenementen. Vrijwilligers van het Rode Kruis werken meestal in hun eigen dorp of stad. 

Trainen voor een noodsituatie

Het Rode Kruis wil nu al extra vrijwilligers opleiden, zodat ze hun EHBO-diploma op zak hebben voor de evenementen in de zomer. Ook vindt de hulporganisatie het belangrijk om goed voorbereid te zijn op drukkere tijden. Dankzij alle evenementen waar het Rode Kruis actief is, zijn vrijwilligers klaar voor een echte noodsituatie, zoals een overstroming of aanslag. In coronatijd of bij de overstromingen in Limburg was het Rode Kruis op meerdere plekken tegelijkertijd nodig. Dan wil je als noodhulporganisatie snel alle getroffen mensen helpen.

10.000 vrijwilligers

In totaal zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers voor het Rode Kruis actief. Sommigen staan bij evenementen, anderen delen voedsel uit of helpen in de opvang voor vluchtelingen. De 32-jarige Jeffrey van Otterdijk is nu vier jaar Rode Kruisvrijwilliger: “De dankbaarheid die je ontvangt als je mensen hebt geholpen, maken het werk op evenementen heel bijzonder. Soms komen mensen zelfs terug om ons te bedanken. Met carnaval was er een vrouw met suikerziekte die onwel werd. Later kwam haar dochter ons een grote bos bloemen brengen en vertelde ze dat het weer beter ging met haar moeder. Ze wilde ons graag bedanken voor de goede hulp. De dankbare momenten maken het vrijwilligerswerk echt fantastisch!”

Gratis EHBO-cursus

Geïnteresseerden krijgen een gratis EHBO-cursus van het Rode Kruis. Dat is een online theoriecursus over bijvoorbeeld veiligheid, verbanden aanleggen en verstikking. Daarnaast is er een praktijkdag, waarin je echt gaat oefenen met handelingen als reanimatie en de stabiele zijligging. Na de EHBO-cursus kunnen mensen zich verder specialiseren, zodat ze kunnen helpen bij een grote evacuatie na een brand of overstroming.

Jeffrey van Otterdijk: “Bij de EHBO-post kom je van alles tegen. Soms vraagt iemand alleen om een pleister, een andere keer help je een persoon die meer aandacht nodig heeft. In het laatste geval moet je doorvragen om te ontdekken wat er aan de hand is. De behoefte om te helpen zit in het Rode Kruis-hart, dat hebben alle vrijwilligers. En dat schept al snel een band.”

Wil jij ook impact maken in jouw buurt? Meld je aan voor een online informatiesessie via de knop hieronder.

Meest recente berichten