Word vrijwilliger Doneer

Situatie Jemen verslechtert met de dag

Geplaatst op 01 februari 2017

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen om Jemen. Een hongersnood ligt op de loer. Door het aanhoudende conflict is er een groot gebrek aan eten, medicijnen en schoon drinkwater. “Maar liefst 70% van de bevolking is afhankelijk van hulp”, aldus perswoordvoerder Iris van Deinse. 

Spillebeentjes. En bovenlichamen zó mager dat je de ribben kunt tellen. We kennen de gruwelijke beelden vooral uit Afrika, maar het is ook de realiteit in Jemen. Het Arabische land kampt met extreme honger.

Extreme honger

De honger is het gevolg van het al ruim 1,5 jaar aanhoudende conflict. “Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90% van al het voedsel moet worden geïmporteerd.” Maar dat is niet makkelijk: door gevechten tussen het leger en de rebellen komt niet alle voedselhulp Jemen binnen.

Medische hulp

Het gebrek aan medische hulp draagt ook bij aan het probleem. “Slechts 45% van de gezondheidscentra functioneert nog”, vertelt Iris. “Meer dan 160 werden er aangevallen.” Tevens zijn medicijnen vaak niet op voorraad en de kosten ervan zijn ontzettend gestegen. “Iedere dag sterven er gemiddeld 20 mensen door een gebrek aan medicatie.”

Humanitair Oorlogsrecht

Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen in Jemen op om het Humanitair Oorlogsrecht te respecteren en burgers te beschermen. Alle burgers en gevangenen moeten de medische hulp kunnen krijgen die zij nodig hebben. Burgerobjecten, zoals de infrastructuur die burgers gebruiken, moeten ook worden beschermd.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis doet wat het kan om zoveel mogelijk mensen van humanitaire hulp te voorzien. Een indruk van hetgeen we sinds het begin van het conflict gedaan hebben: 

  • Aan zo’n 111.000 mensen werden voedselpakketten uitgedeeld
  • Het Rode Kruis steunde 52 ziekenhuizen en 35 andere gezondheidscentra
  • Bijna 3,3 miljoen mensen werden van schoon drinkwater voorzien
  • De drie grootste ziekenhuizen in Jemen ontvingen onder meer ventilatoren, AED’s en mortuaria
  • Aan zo’n 85.000 mensen werden dekens, toiletartikelen, slaapmatten en andere huishoudelijke spullen uitgedeeld
  • Ruim 17.500 boeren profiteerden van vaccinaties en verzorging voor hun in totaal 415.000 dieren
  • Maar liefst 70.000 mensen met een fysieke beperking konden revalideren in vier revalidatiecentra die worden gesteund door het Rode Kruis

Meest recente berichten