Word vrijwilliger Doneer

Tweede Kamer neemt motie aan voor verkenning EHBO in het onderwijs

Geplaatst op 11 mei 2021

De Tweede Kamer heeft vanmiddag ingestemd met een motie om te onderzoeken op welke manier EHBO-kennis en -vaardigheden op korte termijn het beste overgebracht kunnen worden binnen het voortgezet onderwijs. Een ruime Kamermeerderheid steunde het verzoek aan de regering om in samenwerking met het Rode Kruis en verschillende onderwijsorganisaties te onderzoeken hoe jongeren EHBO-vaardigheden kunnen leren op school.

De motie volgde op een burgerinitiatief van het Rode Kruis in samenwerking met Bernard Leenstra van artsenorganisatie Schok & Pomp en radio-dj Rob van Someren. Samen verzamelden zij meer dan 60.000 handtekeningen om een EHBO-lesprogramma op de politieke agenda te krijgen.

Op 22 april sprak Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik in de plenaire zaal van de Tweede Kamer om het initiatief toe te lichten. Zij benadrukte daarbij dat een EHBO-training tot de basisuitrusting van jongeren behoort en levens kunnen worden gered als jongeren weten wat ze moeten doen in een noodsituatie. Tijdens EHBO-lessen op school leren zij hoe ze kunnen helpen als iemand gewond raakt of plotseling in elkaar zakt.

https://twitter.com/MariekevSchaik/status/1392068828159430656?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1392068828159430656%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rodekruis.nl%2Fnieuwsbericht%2Ftweede-kamer-neemt-motie-aan-ehbo-in-onderwijs%2F

Tijdens het debat dat volgde, dienden VVD, GroenLinks, PvdA, D66 en BIJ1 een motie in om de mogelijkheden voor EHBO in het onderwijs te onderzoeken. Deze motie werd gesteund door de SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Volt, SGP, Fractie Den Haan en BBB.

De verkenning door de minister van Onderwijs zou plaats moeten vinden in samenspraak met het Rode Kruis en onderwijspartijen als de VO-raad en docentenvakgroepen. Samen moeten de partijen vaststellen hoe jongeren op korte termijn het beste EHBO-vaardigheden kunnen opdoen op school.

Enthousiast

Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik is verheugd dat de motie met een ruime Kamermeerderheid is aangenomen. “We zijn heel blij met deze steun vanuit de Tweede Kamer. Jongeren kunnen een cruciale rol spelen tijdens een noodgeval. Door jongeren EHBO-vaardigheden te leren op school, krijgen zij de kennis, de vaardigheden en het zelfvertrouwen om te handelen in tijden van nood. Dat kan van levensbelang zijn.”

Van Schaik is enthousiast om aan de slag te gaan met de volgende stappen. “Wij kijken er enorm naar uit om samen met andere betrokkenen te onderzoeken hoe we EHBO-vaardigheden in het voortgezet onderwijs kunnen integreren.” De verkenning zou voor de zomer afgerond moeten zijn.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?

Nijmeegse Vierdaagse 2016 - Rode Kruis vrijwilligers loopt met wandelaar

Blaren: 5 tips om ze te voorkomen

15 juli 2024

Of je nu de Nijmeegse 4Daagse loopt, een lange strandwandeling maakt, of het Pieterpad volgt, we wandelen heel wat af in Nederland. Maar de lol verdwijnt snel als je een blaar krijgt. Met deze tips voorkom je blaren en blijf jij genieten van je wandeling.

Lees meer