Ernstige verwondingen, bloed, geschreeuw en paniek: tijdens een grote ramp is juist handelen van levensbelang. Wie moet er eerst geholpen worden? En hoe hou je in alle chaos toch het overzicht? Het antwoord op deze vragen leren hulpverleners tijdens een grote rampoefening in Hertme in Overijssel.
Redacteur Sammy gaat mee met de oefening en geeft je een kijkje achter de schermen om te laten zien hoe er wordt gehandeld tussen explosies en schreeuwende mensen.
In actie bij een ramp
Een trein die ontspoort, een overstroming of een enorme explosie. Je moet er niet aan denken. Maar als het je overkomt, dan staan de hulpverleners van het Rode Kruis voor je klaar. De Rode Kruis-vrijwilligers die lid zijn van een noodhulpteam komen onmiddellijk in actie bij een ramp, ongeluk of aanslag. Met zwaailicht en sirene gaan ze naar de plek des onheils en helpen daar lichtgewonde slachtoffers. Zo ondersteunen ze de overige hulpdiensten zoals ambulances, politie en brandweer.
Intensieve training
Leden van de noodhulpteams worden intensief getraind, werken minimaal vier keer per jaar als EHBO’er bij grote evenementen en krijgen elk jaar een nascholing. Daarnaast zijn er regelmatig grote oefeningen waarbij levensecht een bepaald rampscenario wordt nagespeeld, zoals in de video hierboven. Dit gebeurt vaak in samenwerking met andere hulpdiensten, zodat iedereen precies weet wat ie moet doen als er zich een ramp voordoet.